Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Disputation: Managing virtual factory artifacts in extended product lifecycle systems

   Datum 9 april
   Tid 10:00 - 13:00
   Plats ASSAR samt online

   Iman Morshedzadeh försvarar sin avhandling "Managing virtual factory artifacts in extended product lifecycle systems".

   Disputationen sker på ASSAR Industrial Innovation Arena, men livesänds också via Quickchannel. På grund av rådande omständigheter uppmanar vi dig att delta online.

   Klicka på länken för att ta del av disputationen via Quickchannel.

   Titta på sändningen

   Sammanfattning

   Att återanvända tidigare utvecklade virtuella modeller och den kunskap som erhållits från att använda dessa kan minska både tid och kostnader. Eftersom modellerna är representationer av fysiska artefakter har de byggts baserat på vissa kriterier, antaganden och begränsningar. Att vara medveten om dessa kriterier, antaganden och begränsningar samt att ha information om aspekter så som syftet med den virtuella modellen kan hjälpa en användare att utvärdera modellen för återanvändning i ett annat sammanhang. Den kunskap som erhållits genom att skapa och använda de virtuella modellerna ger också en betydande fördel när man fattar beslut om, och i så fall hur, de ska återanvändas i nya studier och experiment. Denna historiska information och kunskap kan härledas från de aktiviteter som genomförs i samband med att de virtuella modellerna skapas och används.

   Forskningen som presenteras i denna avhandling handlar om hantering av virtuella fabriksartefakter, inklusive virtuella modeller, relaterade data, historisk information och kunskap inom PLM-system (Product Lifecycle Management). Eftersom PLM-system är utvecklade för att hantera produkt- och produktionsrelaterade data är de också lämpliga för hantering av virtuella modeller, men de kan inte hantera den kunskap som genereras utan lämplig utvidgning. Därför fokuserar denna avhandling på att utvidga PLM-system så att de kan hantera historisk information relaterad till virtuella modeller, utöver att hantera data och kunskap som genereras, tillsammans med relaterade aktiviteter. Denna hantering baseras på olika krav så som att det ska gå att spara, söka och hämta virtuella fabriksartefakter i olika projekt, studier och aktiviteter. En ny informationsmodell har utvecklats med hänsyn till fyra aspekter av hanteringen, nämligen: (1) hierarkiska strukturer i PLM-system och tillverkningsdata; (2) livscykeln för tillverkningssystem, (3) projekt, studier och experiment; och (4) ingenjörsverksamhet, ursprungsdata och kunskapshantering.

   Förutom att hantera kunskap som utvinns från virtuella modeller och deras användning tillhandahålls också ontologibaserad kunskapshantering för virtuella modeller och stöd för att bygga upp en ontologi. Den utvecklade informationsmodellen har implementerats i flera fallstudier inom industrin. Dessa studier omfattar olika typer av virtuella modeller från olika nivåer i tillverkningssystemen. Tillämpningen av den utvecklade informationsmodellen i dessa fallstudier har bekräftat modellens förmåga att hantera och länka virtuella fabriksartefakter i ett PLM-sammanhang.

   Opponent

   Dag Henrik Bergsjö, docent, Chalmers tekniska högskola

   Handledare

   Amos Ng, professor, Högskolan i Skövde
   Masood Fathi, biträdande professor, Högskolan i Skövde
   Kaveh Amouzgar, lektor, Högskolan i Skövde

   Examinatorer

   Mirka Kans, docent, Linnéuniversitetet
   Fredrik Elgh, professor, Jönköping University
   Peter Thorvald, biträdande professor, Högskolan i Skövde

   Läs hela avhandlingen i DiVA

   Kontakt

   Doktorand

   Foto av Iman Morshedzadeh

   Iman Morshedzadeh

   Institutionen för ingenjörsvetenskap

   Publicerad: 2021-03-26
   Senast ändrad: 2021-04-08
   Sidansvarig: webmaster@his.se