Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Folkhälsovetaren med utveckling som drivkraft

      Kristina Carlén är ett bekant namn på Institutionen för hälsovetenskaper. Hon började på Högskolan redan 1991 och har gått från att vara sjuksköterskestudent till adjunkt i folkhälsovetenskap. I dagarna blev hon internationellt prisad för sin forskning kring förebyggande faktorer för ungdomars psykiska hälsa.

      Kristina Carlén

      Kristina Carlén började läsa på Högskolan i Skövde redan 1991 då hon utbildade sig till sjuksköterska. Efter några år på infektionskliniken på Skaraborgs Sjukhus, dåvarande Kärnsjukhuset i Skövde bestämde hon sig för att börja läsa fristående kurser och tog så småningom tjänstledigt för att läsa både skolsköterskeprogrammet och distriktsköterskeprogrammet parallellt på halvfart.

      – Det gav mycket energi att komma till Högskolan efter en längre föräldraledighet. Det blev ett nytt socialt sammanhang och en ny utmaning för mig. Min pappa hade precis blivit avtalspensionär och kunde hjälpa oss med barnen. Det betydde mycket för oss, berättar Kristina Carlén.

      Under slutet av sin utbildning fick hon tips om en tjänst som adjunkt inom folkhälsovetenskap och 2009 började hon arbeta på Högskolan. Hon läste 15 hp pedagogik och engagerade sig i skolsköterskeprogrammet som hon varit engagerad i sedan dess. Kristina trivs bra med sitt arbete och har varit med och utvecklat kandidatprogrammet inom folkhälsovetenskap, liksom magisterprogrammet Folkhälsovetenskap: smittskydd och vårdhygien.

      År 2017 startade hon sina doktorandstudier vid Jönköping University med internfinansiering för licentiat från Högskolan. Hon fokuserar på ungdomar och psykisk hälsa och siktar på ett slutseminarium i juni i år. Under forskningsarbetet har hon fått en artikel publicerad och fler är inskickade. Hon har också hunnit med en resa till Kenya för att presentera resultatet från sin första artikel om känsla av sammanhang – betydelsen för psykisk hälsa hos ungdomar. Hon har också varit moderator tillsammans med Avishai Antonovsky vid en konferens om friskfaktorer kring hälsa - salutogenes, samt varit i Minneapolis för att titta på en modell för folkhälsoarbete.

      Prisad i Japan

      Kristinas andra forskningsartikel handlar om att hitta förebyggande faktorer för ungdomars psykiska hälsa. Den blev av 400 bidrag uttagen som en av åtta pristagare vid en internationell konferens i Japan nu i dagarna. Det var den sjätte internationella konferensen inom nätverket Global Network for Public Health Nurses (GNPHN) och hölls i år digitalt. Klockan 02 på natten satt Kristina redo hemma i vardagsrummet när hon fick ta emot priset för ”The Best Award of Excellence” i research category. Hon hade spelat in en muntlig presentation och berättar att hon slussades runt bland olika Zoom-rum bland internationella deltagare och tolkar. Efter hon hållit sitt tacktal tog hon en kopp te och smälte allt innan hon väckte sin man med den goda nyheten att allt fungerat väl.

      När Kristina får frågan om framtiden berättar hon att hon har massa planer framöver. Hon kommer arbeta vidare med att stärka ungdomar genom forskning och nätverk, gärna globalt då vi har mycket att lära av varandra. Efter slutseminariet väntar disputation i höst, en konferens i Åbo där hon hoppas på att få presentera sitt fjärde manus, och om allt går bra så vill hon till GNPHN:s nästa internationella konferens som hålls år 2025 i Kanada. 

      – Jag tror att utveckling är min stora drivkraft. Jag vill fortsätta att utveckla folkhälsovetenskap genom att tänja gränser och testa nya vägar, avslutar Kristina.

      Publicerad: 2022-02-10
      Senast ändrad: 2023-07-25
      Sidansvarig: webmaster@his.se