Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Stefan är bankmannen som snart jobbat 30 år på Högskolan

      Som 12-åring bestämde han sig för att arbeta på bank. Nu har han snart jobbat 30 år på Högskolan i Skövde. Han talar om en stimulerande arbetsplats i ständig utveckling, men vecka 39 är det heligt att vara ledig. Stefan Axelsson är ekonomichefen som dessutom kan titulera sig Skövdemästare.

      På Ekonomiavdelningen har flera, liksom Stefan, en lång anställningstid. Men här finns även några ”nykomlingar” som arbetet två till tre år. Det är med stor värme i rösten han pratar om sina kollegor. Han konstaterar att Högskolan är en arbetsplats där det händer saker hela tiden och att det är en spännande miljö. Under årens lopp har han gått olika ledarskapsutbildningar och kurser, nu är han själv mentor till andra på Högskolan.

      – Kan jag bidra med något så är det roligt. Det är alltid spännande att se medarbetare växa och utvecklas, att ta större ansvar, säger Stefan.

      Började med vikariat

      Stefan växte upp i Skultorp, strax söder om Skövde och har varit bygden trogen i större delen av sitt liv. Efter ekonomistudier på Västerhöjdsgymnasiet och militärtjänstgöring följde han sin övertygelse om yrkesval. Första jobbet var ett vikariat på Föreningsbanken i Borås, men snart gick flytten hem till Skövde och en tjänst Föreningsbanken i Skövde och sedan på Sparbanken.

      – Men efter åtta år i bankvärlden kom 1990-talets bank- och finanskris och jag blev uppsagd. 

      Det innebar också slutet på Stefans dröm om att jobba i bankvärlden. Nu väntade istället nya utmaningar och möjligheter. Under tiden Stefan arbetade på bank hade han läst kurser i företagsekonomi och redovisning på Högskolan på kvällstid. Efter uppsägningen studerade han ett år för att ta examen för att kunna bli auktoriserad revisor. Därefter följde ett fyra månaders vikariat som ekonom/controller på Högskolan.

      – Vikariatet förlängdes i ytterligare fyra månader och därefter en gång till. Sen undrade jag om tjänsten skulle utannonsera istället och då sökte jag den, men fick inte tjänsten. Jag fick däremot ett jobb som ekonomihandläggare på Högskolan och halva arbetsdagen gick åt till att bokföra fakturor. Faktureringen sköttes centralt, manuellt på Högskolan, och först dagen efter såg man om bokföringen var korrekt. Numera är faktureringssystemet helt elektroniskt.

      Från 100 till 550 miljoner

      På den tiden, 1995, omsatte Högskolan knappt 100 miljoner kronor om året. I dag är den siffran 550 miljoner kronor. När Stefan började var de dessutom endast två som arbetade med ekonomin. 2008 slogs personalavdelningen, nuvarande HR, och ekonomiavdelningen ihop. Vi var fem ekonomer och jag fick en informell arbetsledarroll. 2011 blev jag biträdande ekonomichef och 2013 blev ekonomi en egen avdelning igen.

      Ekonomichefen konstaterar att det här hänt en hel del under hans år på Högskolan.

      – G-huset och Portalen har byggts, Högskolan har fått forskarrättigheter, och när vårdutbildningarna kom ökade omsättningen med 100 miljoner kronor direkt. KK-miljön, forskarskola och olika EU-projekt med stora anslag har också påverkat arbetet på Ekonomiavdelningen. Högskolan, som myndighet, har också blivit mycket bättre på många saker och det finns en bättre förståelse för mycket kring ekonomin, säger han och nämner exempelvis upphandlingar.

      Stefan hade inte tänkt sig en karriär inom den akademiska världen, men stortrivs. Men viss ledighet är helig. Förutom sommarsemestern vet kollegorna på Ekonomiavdelningen att en höstvecka om året är chefen alltid ledig. Det är sen gammalt.

      – Vi är gäng killar, gubbar numera, som en gång om året åker till Glommaälven i Norge och flugfiskar. Det har vi gjort sedan 1995.

      Snöar in på olika saker

      När det gäller fritidsintressen beskriver han sig lite som en periodare, att nyfikenheten och viljan att lära sig nya sker driver honom framåt.

      – Jag har en tendens att snöa in på saker. I slutet av 1980-talet höll jag på med spinnfiske men en kompis introducerade mig till flugfiske. Jag fastnade för det, köpte utrustning och band egna flugor.

      2007 upptäckte han Munskänkarna, gick tre kurser i vinprovning, fastnade för det och började att tävla.

      – Vi tävlar i tvåmannalag och vi har faktiskt blivit Skövdemästare vid tre tillfällen. Så jag har några gubbar jag fiskar med, några jag delar mitt vinintresse med och några som jag fotograferar med. Nu är det mer foto än vin och vi hade nyligen en utställning i Galleri Lilla huset i Skövde.

      Nu tar Stefan mest naturbilder, men intresset för fotografering väcktes när han fotade på sonens handbolls- och fotbollsmatcher.

      – Nu går han sista terminen på Högskolan och läser en ekonomutbildning, så lite redovisning har han fått i sig, konstaterar han och skrattar.

      Publicerad: 2023-03-30
      Senast ändrad: 2023-07-25
      Sidansvarig: webmaster@his.se