Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Annie Jonsson

      Professor i biovetenskap/Prodekan
      Institutionen för biovetenskap
      Rum G2263
      Min bakgrund är inom biovetenskap och mina kompetensområden omfattar ett spektrum av områden relaterat till ekologi, från teoretisk ekologi till praktisk tillämpning inom naturvård. Idag lägger jag stort fokus på tillämpning av forskning för att bevara biologisk mångfald och övervaka hur våra ekologiska system mår. Jag samverkar med näringsliv och samhälle för att förstå och hitta verktyg för hur vi tillsammans kan bidra till att bevara biologisk mångfald. Jag har bland annat tagit fram ett verktyg för att bedöma hur bra ett landskap är på att hålla biologisk mångfald.

      Jag har varit verksam vid Högskolan i Skövde sedan 2000 och här innehaft ett antal olika uppdrag såsom ämnesansvarig, forskningsgruppsledare, forskningsmiljöledare och avdelningschef med flera. Jag har utvecklat, planerat och genomfört utbildning på grund-, avancerad- och forskarnivå. Jag har varit involverad i utvecklingen av program inom ekologi och hållbar utveckling. Idag är jag prodekan del av min tid med ansvar för övergripande kvalitetsarbete inom Högskolans utbildning och forskning. Som en del i proaktivt arbete jobbar jag med högskolepedagogiska frågor och hur utveckling av högskolepedagogik kan ske på Högskolan.

      Mina olika forskningsområden i punktform:

      • Tillämpad ekologi och naturvård med utveckling av metoder för att analysera hur landskap med olika konfiguration av biotoper kan hysa biologisk mångfald
      • Miljöövervakning toxikologi med grundläggande forskning om molekylärbiologiska metoder för att analysera miljögifter i sötvattensekosystem, med fokus på musslor som bioindikatorer
      • Populationsdynamik och utdöenderisker som fokuserat på hur populationsdynamik och livshistorieegenskaper hos organismer relaterar till utdöenderisk.
      • Näringsvävsdynamik med analys av sambanden mellan komplexiteten i näringsvävar och populationers utdöenderisk
      • Smittspridning och djurhälsa med studier på djurtransportnätverk och hur deras struktur och dynamik kan påverka spridningen av smittsamma sjukdomar bland tamboskap liksom klimatpåverkan och djurhälsa relaterat till transportsträckor

      Filmer om min forskning

      Längst ner på sidan kan du titta på tre filmer som ytterligare beskriver min forskning.

      Forskning

      2025

      2024

      2023

      Gustaf Magnus Oskar Ekelund Ugge, Ullrika Sahlin, Annie Jonsson, Olof Berglund

      Environmental Toxicology and Chemistry

      2023. Artikel, forskningsöversikt. https://doi.org/10.1002/etc.5494 Open Access

      2022

      Gustaf Magnus Oskar Ekelund Ugge, Annie Jonsson, Olof Berglund

      Environmental Science and Pollution Research

      2022. Artikel. https://doi.org/10.1007/s11356-021-15633-4 Open Access

      Maria Nilsson, Cecilia Emilsson, Annie Jonsson, Göran Tomson, Sebastiaan Meijer, Leif Östman, Ulf Magnusson

      The BMJ

      2022. Artikel, editorial. https://doi.org/10.1136/bmj.o623

      Pågående projekt

      Sötvattensmusslors bevarandebiologi och användbarhet som bioindikatorer

      Stora sötvattensmusslor är goda indikatorer på vattenstatus. De inte bara filtrerar och renar vattnet, bäddar av musslor på bottnarna ger också struktur och skydd för många andra organismer, vilket leder till ökad biologisk mångfald. Vår forskning syftar till att studera de stora sötvattensmusslornas ekologi och använda dem som indikatorer för miljö- och naturvårdsarbete i sjöar och vattendrag.

      Maj 2007 - April 2027 Systembiologi

      Avslutade projekt

      Återskapa och stärka biologisk mångfald inom kraftledningsgator

      I detta projekt samverkar forskare vid Högskolan i Skövde med Kinnekulle Energi AB, Götene kommun och Biosfärområde Vänerskärgården för att stärka den biologiska mångfalden inom det landskap som Kinnekulle Energi har sitt kraftledningsnätverk.

      Augusti 2023 - Augusti 2024 Systembiologi

      Stoppa biodiversitetsförlusten genom förbättrad spårning av hotade evertebrater

      Den pågående förlusten av biodiversitet gör att det finns ett stort behov av en bättre övervakning av terrestriska och akvatiska arter i deras naturliga habitat, särskilt av hotade, invasiva eller svårtillgängliga arter. I projektet kommer man genomföra studier för att utveckla nya metoder vars resultat ska integreras i löpande miljöövervaknings- och åtgärdsprogram.

      April 2019 - Mars 2024 Systembiologi

      Biologiskt mångfaldsindex för mätning, övervakning och skötsel på landskapsnivå

      Sverige och de allra flesta andra länderna i världen har enats om att bevara biologisk mångfald, det vill säga variationen av arter och naturmiljöer. Vi behöver biologisk mångfald som är grunden till ekosystemtjänster. Några exempel på ekosystemtjänster är kolinbindning som bromsar global uppvärmning, vattenrening som ger oss rent dricksvatten och pollinering som ger oss goda skördar.

      April 2019 - December 2021 Systembiologi

      WaterAssess: Multi-biomarkörmodell för miljöriskbedömning av avloppsvatten

      För att avgöra hur miljöfarligt ett industriellt avloppsvatten kan vara görs kemiska analyser och biologiska tester, så kallad KIU-metodik (Karakterisering av Industriella Utsläpp). Här ingår det bland annat att påvisa om det finns ämnen eller kombinationer av ämnen som är giftiga för organismer och som i sin tur kan påverka ekosystemen negativt. Med ny forskning och utveckling av olika biomarkörer kan metodiken kring analys av vattnens giftighet förbättras och analyser effektiviseras.

      April 2017 - Mars 2020 Systembiologi

      Bio-LCA: Biodiversitetsindikatorer för livscykelanalyser inom skogs- och jordbruk

      Människans utökade markanvändning med jord- och skogsbruk är globalt sett en av de största faktorerna till minskad biologisk mångfald. Denna exploatering har i sin tur också lett till ökade tillförsel av växthusgaser och minskad kolinlagring. Sveriges nollvision med att inte ha något nettoutsläpp av växthusgaser 2050 innebär att samhället behöver övergå till att i stor utsträckning använda biobränslen och biobaserade material. Det kommer innebära stora framtida förändringar i markanvändning som kräver att vi också bedömer den förändrade miljöpåverkan som kan uppstå.

      Januari 2015 - December 2018 Systembiologi

      Sötvattensmusslor i Göta älv

      Göta älv är Sveriges största vattendrag. Älven används av många olika intressen. Den fungerar som vattentäkt för dricksvatten används av industrin för kyl- och processvatten, som recipient för avloppsvatten, för kraftproduktion och som farled. Människan utnyttjande av älven påverkar vattenekosystemen negativt. Projektet har haft som mål att samla in kunskap om alla de stora sötvattensmusselarternas förekomster i Göta älvs vattensystem från Vänern till havet. Det finns stora kunskapsluckor över musslornas förekomster i Sverige, särskilt de mer vanligt förekommande arterna.

      Januari 2016 - December 2016 Systembiologi

      Utvärdering av Hornborgasjöns restaurering

      Hornborgasjön har, liksom många andra sjöar och våtmarker, i ett par hundra år tagits i anspråk för utökning av jord- och skogsbruksmark. Vid Hornborgasjön genomfördes fem vattennivåsänkningar och fram till 1930-talet var sjön nästan helt torrlagd. Sjön växte igen med strandskog, buskar, starr och vass. Efter ett regeringsbeslut påbörjades under den senare delen av 1980-talet en restaurering för att återskapa fågelsjön. Vass frästes bort, och skogs- och buskmark avverkades. En höjning av vattenståndet påbörjades 1992 och avslutades 1995.

      Oktober 2013 - September 2016 Systembiologi

      Nätverk, smittspridning och djurhälsa

      Tänk dig att en smittsam djursjukdom bryter ut. Tänk dig att de som ska bekämpa sjukdomen kan resa framåt i tiden. Tänk dig att de gör det med hjälp av en simuleringsmodell som visar hur smittan kommer att sprida sig vidare.

      Maj 2015 - December 2015 Systembiologi

      Filmer om min forskning

      Sötvattensmusslan – naturens tysta miljöhjälte
      1 / 3
      Publicerad: 2020-01-09
      Senast ändrad: 2020-01-09
      Sidansvarig: webmaster@his.se