Grunden i min forskning är att förstå hur vi åldras och vilka faktorer som påskyndar eller motverkar åldrandeprocessen och insjuknande i åldersrelaterade sjukdomar. Ett särskilt fokus är på hur livsstilsfaktorer och interaktionen mellan arv och miljö relaterar till nedgång i minnes- och tankeförmågor, demenssjukdom och mortalitet.
Forskningen bedrivs i huvudsak på longitudinella studier från Svenska tvillingregistret som inkluderar data från födseln till livets slut. Detta möjliggör ett livsloppsperspektiv på åldrandet och att kunna studera hur åldrandet påverkas av arv och miljö. Genom att förstå åldrandeprocessen och hur den formas i ett samspel mellan arv och miljö så kan preventiva insatser och hjälp och stöd i form av hälso- och sjukvård utformas för att stödja de processer som främjar hälsa och livskvalitet.
Trots att åldrandet per automatik inte betyder dålig hälsa, så är och kommer många äldre att vara i behov av stöd och insatser. Hur digitala tekniker kan användas för att främja hälsa och välbefinnande är därför ett viktigt och angeläget ämne. Bland annat har jag tillsammans med kollegor på Institutionen för Hälsovetenskap varit med och initierat en studie om hur tjänsten Digital Fixare, som erbjuds till äldre i Skövde kommun, kan öka förståelsen av äldres lärande av digitala tekniker.
Ett annat projekt inom forskningsområdet Hälsa i det digitala samhället genomförs i samverkan med pensionärsorganisationerna i Jönköpings län. I projektet, som heter Livet vid 90+, studeras nittioåringars syn på hälsa och välbefinnande. Ett stor fokus i projektet är på hur nittioåringar använder smarta telefoner, plattor och datorer och ifall de till exempel använder sociala medier, Bankid och Swish.