Samarbetsprojekt

Aktiv part inom DIVERSI

År 2013 påbörjade svenska Dataspelsbranschen och forskningsföretaget Praxikon arbetet med att ta fram ett koncept för att göra det möjligt för personer inom spelindustrin att uppmuntra och stödja varandras mångfaldhetsarbete – Diversi. Projektet utvecklades sedan under 2014 i samarbete med representanter från spelföretag, spelhobbyföreningar och spelutbildningar.

DONNA har varit och är en aktiv part inom DIVERSI, där ordförande för DONNAstyrgrupp Jenny Brusk, sitter med i projektets styrelse.

_____________________________________ 

DONNA har samarbetat med Doris Film för att skapa ett spel för barn som är fritt från stereotyper.

Under 2012 blev DONNA kontaktade av Doris Film som ville samarbeta för att skapa ett spel efter deras manifest, vilket resulterade i spelet Alex och Museets Mysterium.

Under våren 2012 började en studentgrupp att arbeta med spelet. Teamet arbetade först med spelet som en del av deras kurser inom Högskolans dataspelsutbildningar, och har därefter arbetat vidare på egen hand. Studentgruppen arbetar efter Dorismanifestet vilket innebär bland annat att alla ledande roller i teamet ska innehas av kvinnor.

Våren 2014 fanns en spelklar demoversion av spelet och studentgruppen arbetar mot att ha ett färdigt spel under 2015.

Om spelet

Alex och Museets Mysterium är ett peka-och-klicka-PC-spel. Spelaren tar kontroll över Alex och löser olika pussel med hjälp av spöket Hedvig. Hedvig var en vetenskapsman under sin livstid och nu strövar Hedvig runt i museet för att söka efter sin förlorade forskning. Med hjälp av ett förstoringsglas och en ficklampa kommer spelaren att söka igenom mörka hörn av det gamla museet för att upptäcka dess hemligheter. Spelaren kommer att utforska museet i både dåtid och nutid med hjälp av tidsresor. Spelets idéskapare är Mathilda Bjarnehed och Isabella Billgren är projektledare för studentteamet.

Diskussion kring spelet och samarbetet mellan DONNA och Doris Film

Alex och Museets Mysterium har redan presenterats på flera konferenser. Våra erfarenheter av att arbeta på det här sättet och samarbetet med Doris film har också diskuterats på till exempel:

  • Nordic Gender Media Forum i Finland  (2014)
  • Nordic Gender Media Forum i Norge (2014)
  • Nordiskt Forum i Malmö (världens största konferens om jämställdhet, 2014).
  • AGERA DIGITAL (2014)

Tecknad bild "Alex and the museum mysteries"

Spel skapat av studenter från Högskolans dataspelsutbildningar i samarbete med DONNA och Doris Film.

Läs mer

DONNA
DONNAstudent
DONNAstyrgrupp
DONNA NETWORK

DONNA - kontaktuppgifter
 
______________

Länkar

Läs om DIVERSI: http://diversi.nu/

Doris Film: www.dorisfilm.se

Doris Film - Dorismanifestet: www.dorisfilm.se/doris-manifestet

Om samarbetet med Doris Film: www.dorisfilm.se/dataspel