Blivande revisor

"Bra kvalitet på utbildningen och skönt med en liten skola"

Marie Nilsson

Student, ekonomprogrammet, blivande revisor

- Jag är mer av en siffermänniska, är bra på matte och inte lagd åt språk. Jag tycker helt enkelt att det är roligt och inte svårt med siffror. På gymnasiet i Mariestad läste jag samhällsprogrammets ekonomiinriktning och kände att jag ville bli någonting inom ekonomi, men visste inte exakt vad.

- Ekonomprogrammet på Högskolan i Skövde har varit ungefär som jag förväntat mig. Jag hoppades få lära mig saker jag inte kunde förut och det har jag fått göra. Och lärarna är kompetenta. 

- Innan jag började plugga jobbade jag med allt mellan himmel och jord. Att ha arbetslivserfarenhet är bra, den har jag haft nytta av även här på Högskolan. Men när jag började läsa valde jag en bred utbildning, då var jag inte redo för att satsa på en yrkesexamen. 

- Nu har jag bestämt mig för att bli revisor. Jag har släkt som arbetar i branschen och det har inte avskräckt mig, snarare tvärtom. Här på skolan har vi också haft föreläsningar i revision som varit intressanta. Jag gillar t ex att granska årsredovisningar, tror att det är något som passar mig betydligt bättre än att sitta och sköta löpande bokföring. 

- Som revisor blir man aldrig färdig, det är en ständig process, vilket jag gillar. Liksom att man måste hålla sig uppdaterad för att klara jobbet på bästa sätt.

Satsar på de fyra stora

- För att bli revisor måste jag läsa vidare i Göteborg, vilket inte är något problem för mig. Jag har bott där hela högskoletiden, så när som på en termin. Det har blivit mycket pendlande, även om förbindelserna är bra, tågresan tar bara 1,5 timme. Tid som jag utnyttjar lite olika, för det mesta sover jag på morgnarna och pluggar på eftermiddagarna på vägen hem.

- Mitt mål är att om några år arbeta på någon av de fyra stora revisionsföretagen Deloitte, Ernst & Young, KPMG och Öhrlings PriceWaterhouseCoopers, där finns de bästa karriärmöjligheterna.

- Hur en ekonomexamen från Högskolan i Skövde står sig i konkurrensen med t ex en från Handels i Göteborg eller Stockholm vet jag inte. Jag kan tänka mig att arbetsgivare i storstäderna gärna sneglar på de mer namnkunniga skolorna när de gör sitt urval, men kommer man väl på intervju tror jag inte att det spelar någon roll var man pluggat. Jag är helt nöjd med den kvalitet som finns på utbildningen här i Skövde

- Själv tycker jag att det är skönt med en ganska liten skola. Allt är så tillgängligt, exempelvis är det lätt att få tag i lärare. Det är bara att gå och knacka på deras dörrar, det är väldigt smidigt! En annan fördel är att det är nära till allt, campusområdet samlat och det är inga långa transportsträckor när man ska någonstans.

Marie Nilsson, student, ekonomprogrammet, blivande revisor