Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Vägar till examen

      Här kan du som är intresserad av tekniker- eller ingenjörsprogrammen se vilka möjligheter du har att komplettera din behörighet från gymnasiet, växla mellan olika program, gå vidare på avancerad nivå – eller hur du kan vidareutbilda dig när du är yrkesverksam.

      På varje programs webbsida får du mer information om programmet (till exempel behörighet, utbildningsplan och ansökan), höra studenter berätta och kontaktuppgifter till programansvarig, studie- och karriärvägledare och programhjälte (aktiv student). Via programsidan kan du också söka till programmet när det är öppet för anmälan.

      På den här sidan får du information om hur programmen hänger ihop sinsemellan och hur du kan bygga på din utbildning på olika nivåer.

      Börja studera utifrån din behörighet

      Vilken behörighet du har med dig från gymnasiet styr var du kan starta dina studier. Vi erbjuder fyra olika högskoleingenjörsprogram och ett teknikerprogram på grundnivå och de har lite olika förutsättningar.

      För dig som:

      Bilden visar våra utbildningar inom ingenjörsvetenskap på olika nivåer och möjliga vägar mellan dem. Innehållet beskrivs i texten på den här sidan. Klicka på bilden för att se en större version.

      Jag har behörighet till teknikerprogrammet

      Automatiseringstekniker är ett tvåårigt teknikerprogram. Tekniker med rätt utbildning och kompetens är eftertraktade, och med kunskaperna du får på det här programmet öppnas många olika möjligheter efter studierna. Teknikerprogrammet leder till en högskoleexamen.

      Du kan också bli behörig till ingenjörsprogrammen via Automatiseringstekniker.

      Jag har behörighet till högskoleingenjörsprogrammen

      Tre av ingenjörsprogrammen börjar med ett gemensamt första år (Bred ingång):

      Du kan välja ett av de här programmen direkt eller vänta med att göra ditt val inför andra året. Vill du vänta med val av program söker du Högskoleingenjör - bred ingång, som är det gemensamma första året för programmen.

      Det fjärde ingenjörsprogrammet heter Högskoleingenjör - industriell digitalisering. Det är uppbyggt på ett annat sätt och det går därför inte att byta mellan det här och de övriga ingenjörsprogrammen inför år 2.

      Ingenjörsprogrammen leder till en högskoleingenjörsexamen.

      Jag vill skaffa behörighet till ingenjörsprogrammen via teknikerprogrammet

      Automatiseringstekniker är tätt sammankopplat med ingenjörsprogrammen på Högskolan. Om du har påbörjat Automatiseringstekniker och vill studera ett av ingenjörsprogrammen kan du, med ett par kursbyten under andra terminen, bli behörig att söka till första året på Högskoleingenjör - bred ingång.

      Du byter då en teknikerkurs mot en fysikkurs och en kurs i kemi. Har du godkänt på dessa är du behörig att söka samtliga våra ingenjörsprogram.

      Jag vill skaffa behörighet till ingenjörs- och teknikerprogrammen genom Naturvetenskapligt och tekniskt basår eller Teknisk basutbildning

      Du kan läsa in behörighet i tekniska och naturvetenskapliga ämnen på gymnasienivå hos oss. Högskolan i Skövde erbjuder

      Basåret och basterminen kan ge dig den behörighet du saknar för vidare studier. Det är skillnad på vilka kurser du läser i vilken av utbildningarna. Även omfattningen skiljer sig åt, basåret är 60hp (2 terminer), basterminen är 37,5 hp (en termin + en sommarkurs).

      Var sker studierna?

      Du kan läsa Naturvetenskapligt och tekniskt basår både på campus och på distans, det ges på helfart (heltidsstudier) och är en bra förberedelse för fortsatta högskolestudier.

      Teknisk bastermin ges också både på campus och distans, dessutom kan du välja att läsa det på hel- eller halvfart. Det startar både på höst- och vårterminen, antingen med sommarkursen som inledning eller som avslutning (?).

      Platsgaranti

      Platsgaranti innebär att du är garanterad en plats och kan söka direkt via oss på Högskolan i Skövde.

      Efter avklarat Naturvetenskapligt och tekniskt basår eller Teknisk bastermin uppfyller du behörighetskraven och får platsgaranti till följande program:

      Naturvetenskapligt och tekniskt basår ger platsgaranti på

      • Högskoleingenjör – Bred ingång
      • Högskoleingenjör – industriell digitalisering
      • Designingenjör
      • Maskiningenjör
      • Produktionsingenjör
      • Biovetenskap – Molekylär biodesign
      • Biovetenskap – biologiska resurser och hållbar utveckling
      • Molekylär bioinformatik

      Teknisk bastermin ger platsgaranti på

      • Högskoleingenjör – Bred ingång
      • Högskoleingenjör – industriell digitalisering
      • Designingenjör
      • Maskiningenjör
      • Produktionsingenjör

      Studera på avancerad nivå

      Om du vill fortsätta dina studier efter ingenjörsprogrammen erbjuder Högskolan tre masterprogram (120 hp) på avancerad nivå: Virtuell ergonomi och design, Intelligent automation och Industriell beräkningsteknik. Programmen ges på engelska.

      Här får du både en övergripande fördjupning av dina kunskaper och en specialisering inom det område du väljer. Programmen leder till en masterexamen.

      Programmen är också en grund för den som vill fortsätta med Utbildning på forskarnivå.

      Fristående kurser och livslångt lärande

      Vi erbjuder en mängd fristående kurser för dig som vill förkovra dig, men inte söka ett helt program. Kurserna hittar du antingen i vår Sökfunktion för utbildningar eller genom att gå in på det ämne som intresserar dig under Fristående kurser.

      För dig som är yrkesverksam och kanske behöver komplettera dina kunskaper eller fördjupa dig inom något område, ges ett antal kurser både på grund- och avancerad nivå. Vi har samlat ett antal kurser som passar dig som jobbar inom industrin under rubriken Kurser för yrkesverksamma inom industrin.

      Högskolan kan också skräddarsy kurser som passar dig och dina kollegor genom uppdragsutbildning, som sker på uppdrag av arbetsgivaren.

      Publicerad: 2021-04-14
      Senast ändrad: 2023-07-28
      Sidansvarig: webmaster@his.se