Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Hög andel distriktssköterskor bland lärarna på Högskolan

   Publicerad 3 februari 2021

   Elva distriktssköterskor, varav fem som har disputerat och tre som ska doktorera. Så ser det ut i personalgruppen på Institutionen för hälsovetenskaper på Högskolan i Skövde. Det är nog snudd på unikt. Det finns stor erfarenhet och ett gediget kunnande när de nu undervisar studenter som utbildar sig till både sjuksköterskor som till olika specialistsjuksköterskor.

   Campus en kall vinterdag

   I samband med att vårdutbildningarna var ganska nya på Högskolan i Skövde rekryterades medarbetare från vårdsektorn med uppdrag att bland annat starta upp studenternas verksamhetsförlagda utbildning, VFU inom primärvård och kommunal hemsjukvård. Det var för 20 år sedan. Margaretha Larsson och Catharina Gillsjö är båda utbildade distriktssköterskor och jobbade inom primärvården respektive kommunal hemsjukvård, men hoppade på det uppdraget. Sedan många år arbetar de båda som lektorer i omvårdnad, båda har disputerat och drivit många forskningsprojekt vid sidan av undervisningen.
   Och så har det fortsatt.
   Den ena distriktssköterskan efter den andra har hamnat i den akademiska världen på Högskolan i Skövde. Men med en fot i vården och en i akademin. Praktik och teori, sida vid sida.

   – Distriktssköterska är ett fantastiskt yrke där man möter människor från vaggan till graven. Det finns en otrolig bredd eftersom man kan jobba med såväl egen mottagning som ha områdesansvar, säger Margaretha Larsson, programansvarig för Specialistsjuksköterskeprogrammet – distriktssköterska på Högskolan.

   På Institutionen för hälsovetenskaper avspeglas det. Här finns personal som jobbat med allt från telefonrådgivning på 1177 till BVC och tjänstgjort som distriktssköterskor inom kommunal- och primärvård, för att nämna en del. Personal som i många år delat med sig av sin kunskap och sina erfarenheter av vård och möten med såväl unga som gamla, till blivande distriktssköterskor. Själv jobbade Margaretha inom primärvården tidigare och Cecilia Åberg, adjunkt i omvårdnad, inom kommunal vård. I flera år fanns Cecilia Åberg regelbundet på plats för att stödja sjuksköterskestudenternas reflektion i omvårdnad samt en dag i veckan som klinisk adjunkt på Kliniskt träningscentrum, KTC, och övrig tid som distriktssköterska i Tibro kommun. 2014 tog hon steget fullt ut till Högskolan och nu skriver hon även en doktorsavhandling med fokus på behovet av samtal för äldre inom vården.

   – Det finns ett stort behov av kraftgivande samtal för äldre personer i vården, säger hon och givetvis blir det intressanta diskussioner kring äldrevården med studenterna.

   Olika delar utifrån olika kompetenser

   Unikt för distriktssköterskeutbildningen på Högskolan är en kurs i undersökningsmetodik och hälsobedömning.

   – Det är en kurs som uppskattas av studenterna och som ger yrkesverksamma distriktssköterskor verktyg för ställningstaganden i vården. Kursen kan erbjudas eftersom vi är tre utbildade Avancerade specialistsjuksköterskor (Advanced Practice Nurses) som arbetar på Högskolan. Högskolan i Skövde var först i Skandinavien med att erbjuda en sådan kurs, säger Catharina Gillsjö.

   Inom utbildningen ansvarar den stora gruppen av tidigare distriktssköterskor för olika delar och på så sätt tas olika kompetenser tillvara, något som avspeglar sig i utbildningen och framkommer i de kvalitetsmätningar som Universitetskanslers ämbete, UKÄ genomför på svenska högskolor och universitet.

   – Vi ansvarar för olika delar av utbildningen utifrån vår egen kompetens och våra specialområden. Det är givetvis en styrka för oss här på Högskolan i Skövde och något som självklart gagnar studenterna, säger Malin Alander, adjunkt i omvårdnad.

   Verklighetsnära forskning

   De nämner också gott samarbete, insyn i och stor förståelse för varandras områden, liksom en bredd på sina forskningsinriktningar. De har forskat och forskar om allt tonårsflickors hälsa till åldrandet och äldre personers hälsa och välbefinnande.

   – Det är givetvis en styrka och vi kan ta med forskningen in i utbildningen inom olika områden. Vi blir väldigt heltäckande. Vi bjuder in studenter till att skriva uppsatser i våra forskningsprojekt. Det ger studenterna en närhet och insyn i forskningsprojekt. De ser hur forskning bedrivs och hur resultat kan komma till nytta och tillämpas i vården, säger Catharina Gillsjö.

   – Exempelvis skrev en student sin D-uppsats om pappasamtal vid barnhälsovård och det är nu en riktlinje inom barnhälsovården, berättar Margaretha Larsson.

   Behovet av distriktssköterskor är stort och det har verkligen uppmärksammats under den senaste tiden inför vaccinering mot covid-19.

   – Nu har man sett hur få distriktssköterskor det faktiskt finns som är aktiva inom svensk sjukvård, upplevs det inte hållbart. Det behövs många fler, säger Malin Alander.

   Under våren kommer en del av distriktssköterskorna på IHV att arbeta deltid inom vården. De ska framför allt att jobba inom primärvården för att stötta upp med vaccinering under covid-19 pandemin.

   Vidareutbildningen Specialistsjuksköterskeprogrammet – distriktssköterska, 75 p, magisterexamen, på Högskolan i Skövde ges både på helfart, två terminer och tio veckor och sedan hösten 2020 även på halvfart, fem terminer.

   Kontakt

   Bitr. professor i omvårdnad

   Lektor i omvårdnad

   Publicerad: 2021-02-03
   Senast ändrad: 2021-02-03
   Sidansvarig: webmaster@his.se