Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Sofia hade VFU under pandemin

      Publicerad 9 februari 2021

      Sofia Elm tillhörde en av de första klasserna med sjuksköterskor som utexaminerades vid Högskolan i Skövde. Med massor av erfarenhet i bagaget är hon nu tillbaka, 20 år senare, och läser till distriktssköterska. Hon längtar efter en yrkesroll med mer eget ansvar och egna patienter. Sofia som själv har handlett studenter har nu bytt sida och varit på verksamhetsförlagd utbildning.

      Sjuksköterskan Sofia Elm har under många år arbetat på Skaraborgs Sjukhus i Skövde, både på olika avdelningar och på mottagningar. I våras lämnade hon tillfälligt Öron-, näsa-, halsmottagningen under några månader för ett inhopp på en pandemiavdelning.
      - Det var givetvis en utmaning, trots alla mina år i yrket så var det en helt ny erfarenhet. Det var roligt att känna att man gjorde skillnad och visst var det speciellt att arbeta med all skyddsutrustning som munskydd, visir och även ansiktsmask.
      Men i höstas lämnade hon arbetet på sjukhuset och studerar istället på heltid vid Högskolan i Skövde.
      - Jag har jobbat som sjuksköterska sedan min examen år 2000 och tänker mig att jag som distriktssköterska får ett större eget ansvar och kan ha en egen mottagning. Jag vill kunna ta emot egna patienter och veta att min bedömning är av betydelse. Som distriktssköterska jobbar man verkligen från vaggan till graven och möter alla åldersgrupper. Att det är mest dagtidsjobb är en annan positiv aspekt, säger hon.

      På plats på olika arbetsplatser

      Under två och en halv termin läser hon till distriktssköterska och redan under den första terminen var studenterna på verksamhetsförlagd utbildning, VFU. Under några höstveckor var studenterna på olika verksamheter inom vården. Sofia var både på en skolsköterskemottaning på en grundskola och en BVC-mottagning.
      – Skolsköterskan och jag blev snabbt som kollegor och kunde lära oss saker av varandra. Att det var under pandemin märktes inte särskilt på skolsköterskemottagningen, men det var en del prat om det i personalrummet på skolan.
      På BVC-mottagningen hade Sofia några olika handledare. En av handledarna gav snabbt Sofia eget ansvar och lät henne ta emot egna patienter för att sen stämma av innan patientmötet var över. Inte heller på BVC förekom så många frågor om pandemin.
      – Patienterna var så fokuserade på sina barn och varför de kom till BVC, att väga, mäta, se utvecklingskurvor eller kanske prata om amning. Det hade säkert varit stor skillnad på en barnavdelning på sjukhuset för där vårdas sjuka barn och föräldrarna hade därför säkert varit mer oroliga för covid-19.

      Ombytta roller

      Vad fick du med dig från veckorna på BVC och inom skolhälsovården?
      –  Det absolut viktigaste för mig var ju hur man själv vill vara som handledare. Under åren har jag handlett många studenter, men nu var det verkligen ombytta roller och jag fick uppleva hur det var att vara student i olika verksamheter. Det är viktigt att bli bemött med respekt, att man är beredd att ta till sig kunskap från studenterna och att man kan diskutera kring olika saker. Det var en nyttig erfarenhet att ha VFU, på flera olika sätt för mig, konstaterar Sofia Elm.

      Läs mer om våra specialistutbildningar

      Kontakt

      Lektor i omvårdnad

      Publicerad: 2021-02-09
      Senast ändrad: 2021-02-09
      Sidansvarig: webmaster@his.se