Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Distriktssköterska är möjligheternas yrke

   Publicerad 15 februari 2023

   Sofie Blixt gjorde sitt första arbetspass inom vården som 16-åring. På Högskolan i Skövde läste hon sedan till sjuksköterska och några år senare till distriktssköterska. Nu är hon tillbaka på Högskolan och möter blivande vårdpersonal i sin tjänst som adjunkt i omvårdnad. – Det här är verkligen möjligheternas yrke, konstaterar hon.

   När sambon för elva år fick jobb på Skaraborgs regemente, P4 bytte även Sofie Blixt hemstaden Ödeshög i Östergötland mot Skövde i Västergötland.

   – Innan flytten hade jag jobbat några år inom framför allt vården, men även inom industrin. På gymnasiet läste jag samhällsprogrammet, men började tidigt jobba extra på ett äldreboende och trivdes bra med det. När vi kom till Skövde trillade jag in på att läsa till sjuksköterska, det är perfekt att det finns en högskola här. Innan hade jag inte funderat så mycket på vad jag ville läsa, men jag hamnade verkligen helt rätt.

   Hösten 2012 började Sofie läsa sjuksköterskeprogrammet på Högskolan i Skövde.

   – Det var väldigt bra sammanhållning i klassen och bra kontakt med lärarna. Jag tyckte det var skönt att inte komma direkt från gymnasiet, utan att jag hade jobbat några år.

   Hemma i hemsjukvården

   Under studieåren sommarjobbade Sofie inom hemsjukvården i Skövde kommun, vilket hon också fortsatte med efter examen. Sedan fick hon en tjänst inom i äldrepsykiatrin på Skaraborgs sjukhus i Falköping.

   – För mig kändes det naturligt att börja där eftersom jag i jobbet mött många äldre med kognitiva sjukdomar som demens, men även andra sjukdomar som hör ihop med åldrandet. Det var intressant att se psykiatrin och hur man arbetar där med utredningar var en ny synvinkel för mig.

   Sofie jobbade även en period inom rättspsykiatrin. Men efter två år var hon tillbaka inom hemsjukvården i Skövde.

   – Ja, jag landade i hemsjukvården igen och trivdes väldigt bra med att kunna åka hem till patienterna. Det blir en helt annan kontakt med och kontext kring patienten, men jag ser det som en bra erfarenhet att ha arbetat inom psykiatrin.

   ”Det svåraste blev det roligaste”

   Samtidigt som hon stortrivdes på jobbet fanns tankarna på att läsa vidare till specialistsjuksköterska.

   – I hemsjukvården är det mer ansvar och större frihet om du är distriktssköterska. Jag visste att jag ville jobba med det här klientelet, som främst är äldre men det finns även yngre som behöver stöttning i hemmet. Men jag ville få ytterligare fördjupning i ämnet, utvecklas själv och känna mig ännu tryggare i min profession. En utbildning är ju faktiskt inte bara för en själv, utan även en vinst för både patienter och arbetslag, konstaterar Sofie.

   Med en son på ett och ett halvt år hemma började Sofie studera på Högskolan igen. Att den dåvarande arbetsgivaren fått medel för vidareutbildning underlättade givetvis för Sofie som kunde ha kvar sin lön under utbildningen. Hon tog möjligheten att läsa vidare, även om det var med viss vånda.

   – Jag tänkte nej, inte en magisteruppsats. När jag gjorde min c-uppsats kände jag att jag aldrig mer ville skriva en uppsats. Men när jag började med magisteruppsatsen var det helt annorlunda eftersom jag nu kunde genomföra en egen studie med intervjuer. Jag fastnade verkligen för att göra en egen undersökning och komma fram till saker, så det jag trodde skulle vara svårast, var det roligaste.

   Brinner för undervisning

   Uppsatsen ledde till ett samarbete som resulterade i en vetenskaplig artikel. I samma veva annonserades det ut lediga tjänster på Institutionen för hälsovetenskaper där både undervisning och forskning ingick.

   – För tre år sedan hade jag aldrig trott att jag skulle sitta här som adjunkt, men det är viktigt att våga slänga sig ut ibland. Det är verkligen möjligheternas yrke där man kan gå från äldreboende, till psykiatrin och lika gärna jobba på BVC, eller nu som lärare. Jag gillar verkligen att lära ut och ser det som en fördel att jag så nyligen kommer från jobb i vårdverksamhet. Och jag tar några arbetspass inom vården ibland för att ha kvar kontakten.

   Sofie undervisar studenter på Specialistsjuksköterskeprogrammet - vård av äldre och Specialistsjuksköterskeprogrammet - Distriktssköterska i undersökningsmetodik samt i hälsa och ohälsa - inriktad mot psykiatrin.   Kontakt

   Doktorand i omvårdnad

   Publicerad: 2023-02-15
   Senast ändrad: 2024-03-07
   Sidansvarig: webmaster@his.se