Caroline Bäckström
Institutionen för hälsovetenskaper
Föräldrastödstudien är ett forskningsprojekt som berör stöd till föräldrar i samband med barnafödande. Föräldrar inkluderas i studien i mitten av graviditeten och följs de första åtta åren efter förlossning.
Deltagare i Föräldrastödstudien är förstagångsmammor, deras partners samt barnmorskor som arbetar med att ge föräldrastöd. Föräldrastödstudien är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Skövde, BB-Skövde Skaraborgs sjukhus samt Barnmorskemottagningar Skövde, Västra Götalandsregionen. Föräldrastödstudien består av såväl kvalitativa som kvantitativa studier som inkluderar förstagångsmammor och partners samt professionella.
I de kvalitativa studierna har förstagångsmammors och partners uppfattningar av professionellt stöd under graviditet utforskats, liksom deras upplevelser av socialt stöd under graviditet.
Forskningen har visat att professionellt stöd kan bidra till ökad känsla av förberedelse inför förlossning och föräldraskap, det kan även bidra till stärkt socialt stöd, större partnerdelaktighet och föräldraparets ökade känsla av tillhörighet till varandra. Även socialt stöd under graviditet kan bidra till ökad känsla av förberedelse inför förlossning och föräldraskap. Intervjuer med barnmorskor som tillhandahåller föräldraförberedande stöd inkluderas även i forskningen.
Den kvantitativa delen av Föräldrastödstudien utgörs av en prospektiv longitudinell enkätundersökning, där förstagångsmammor samt partners följs under graviditeten och de åtta första åren efter förlossning. Enkäterna berör professionellt/socialt stöd, förlossningsutfall, förlossningsupplevelse, amning, föräldra-barn kontakt och känsla av sammanhang.
Forskningen har visat att föräldrars kvalitet i parrelation sjunker sex månader efter förlossning samtidigt som deras känsla av sammanhang ökar. Högre socialt stöd, känsla av sammanhang samt förberedelse inför föräldraskap har samband med en högre uppfattad kvalitet i parrelationen sex månader efter förlossning.
Föräldrastödstudien påbörjades år 2014, datainsamling beräknas avslutas år 2024.
Forskningen innefattar kunskap, effekter och teoribildning kring professionellt och socialt stöd i barnafödande. Forskningen innefattar både föräldrarnas och vårdpersonalens perspektiv som till exempel föräldrarnas relation och känslor för barnet, stöd inför barnafödande, främjande av föräldraskap och lärande kring stöd. Metoder som används är observationer, intervjuer, longitudinella randomiserade kontrollerade interventionsstudier och kohortstudier.
Institutionen för hälsovetenskaper