Vi undersöker vilka gener som gör att cancer blir aggressiv. Forskningen fokuserar specifikt på barncancertumören neuroblastom, som uppkommer i nervsystemet hos små barn. Vi testar egenskaperna hos gener som förlorats för att undersöka om de specifika egenskaperna är något som tumörceller tjänar på att bli av med. De egenskaperna vill vi ersätta genom olika typer av behandlingar, och på det sättet döda tumörcellen. Vi analyserar klinisk/genetisk data och gör försök i odlade celler och i bananflugor.
Neuroblastom är en malign tumör som drabbar barn. Aggressiva neuroblastom kan delas in i två grupper med olika genetik: antingen finns många kopior av genen MYCN eller förlust av en del av kromosom 11(11q-deletion).
Ännu vet man inte vad det är på kromosom 11 som gör att tumören blir aggressiv. Vi undersöker gener som har förlorats i 11q-deleterade aggressiva neuroblastom, och hur de är beroende av och interagerar med andra gener. Vi testar detta i cellodling, där vi kan både tysta gener och överuttrycka dem, och därefter titta på egenskaper som är viktiga för cancerceller, till exempel hög celldelning, tillväxtsignalering och förmågan till apoptos.
Vi använder neuroblastomceller både med och utan 11q-deletion, och kan jämföra hur de olika typerna av neuroblastom reagerar på olika behandlingar.
Eleganta system hos bananflugan
Vi undersöker också generna i bananflugan, där vi slår ut flugans motsvarande gen i neuroblastceller och ser om det bildas tumörer. Vi kan också överuttrycka gener, eller introducera cancerspecifika mutationer i gener genom den så kallade CRISPR-metoden. Det finns flera eleganta system för att göra detta i bananflugan. I flugan kan vi också testa hur olika nya eller beprövade behandlingar påverkar tumörcellerna beroende på vilka genförändringar som gett upphov till tumören.
Barn som har högrisk-neuroblastom får genomgå mycket aggressiva behandlingar, och trots det är det många som inte överlever. Neuroblastom med 11q-deletion är speciellt svåra att behandla, och för att kunna utveckla nya terapier är det viktigt med en god biologisk förståelse.
Det är en stor fördel att veta om det är en specifik gen som är orsaken till aggressiviteten hos tumören, då kan man koncentrera sig på att försöka kompensera för just den funktion som genen har. Vi har visat att genen DLG2, som förlorats i 11q-deleterade neuroblastom, har viktiga egenskaper. Genom att noggrant kartlägga funktionen av DLG2 är vår förhoppning att denna kan användas som specifikt mål vid framtida nya cancerbehandlingar.
I media
- www.tidningencurie.se/nyheter/2017/10/03/flugan-som-gav-nobelpris-igen/
- www.forskning.se/2016/02/04/bananflugan-i-forskningens-tjanst/
- www.allas.se/hushall/darfor-ar-bananflugorna-bra-att-ha/127272
- www.sla.se/2017/03/06/ny-forskning-om-cancer/
- www.sla.se/2016/12/16/skovdeforskare-far-miljonanslag-fran-barncancerfonden/