I västvärlden används injektioner med sterilt vatten (ISV) som smärtlindring under förlossning i låg omfattning (~ 5% i Sverige) och än mindre i länder där hälsovårdssystemen är mindre utvecklade, särskilt på landsbygden. Tanken med projektet, är att med hjälp av digitala stöd, främja användningen av ISV, framför allt i områden med låg tillgång till smärtlindringsmetoder i samband med förlossning.
Injektioner med sterilt vatten (ISV) används som smärtlindring i samband med förlossning sedan 1980-talet. Metoden har under åren utvecklats i olika avseenden. Metoden är enkel, lågteknologisk, billig, ger snabb smärtlindring och inga negativa bieffekter för mor eller barn har noterats.
I västvärlden används metoden i låg omfattning (~ 5% i Sverige) och än mindre i länder där hälsovårdssystemen är mindre utvecklade, särskilt på landsbygden. Kvinnor i allmänhet, inom dessa områden, har inte tillgång till det utbud av smärtlindringsmetoder som finns i det västerländska samhället.
Främja användningen med hjälp av digitala stöd
Det finns därför ett behov av denna typ av smärtlindring i samband med förlossning i dessa miljöer där den obstetriska vården är mindre utvecklad. Med tanke på den utveckling som sker avseende digitalisering, internet och mobilanvändning i alla delar av världen tror vi att detta ger den nödvändiga infrastrukturen för att öka medvetenhet och utbildning för vårdpersonal avseende ISV. Tanken är att, med hjälp av digitala stöd, främja användningen av ISV, framför allt i områden med låg tillgång till smärtlindringsmetoder i samband med förlossning.
I linje med FNs Agenda 2030
Metoden riktar sig till mot följande globala mål i FNs Agenda 2030:
- mål 3.7: "Senast 2030 säkerställa att alla har tillgång till sexuell och reproduktiv hälsovård..."
- mål 5.6: "Säkerställa allmän tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och reproduktiva rättigheter..."
- mål 12.4: "Senast 2020 uppnå miljövänlig hantering av kemikalier och alla typer av avfall under hela deras livscykel…"
Förpackning av sterilt vatten, engångsspruta och engångsnål som säkerställer att ingen blodsmitta ska uppstå, kan möjligen påverka mål 12.5, "Till 2030 väsentligt minska mängden avfall genom åtgärder för att förebygga, minska, återanvända och återvinna avfall”. Men vi tror att de positiva effekterna på mål 3,7; 5,6; 12.4 överstiger de negativa effekterna på mål 12.5.
Mer information
Vill du veta mer om användandet av sterilt vatten vid förlossning, besök den engelska sidan för ConSIRT