Vävnadsteknik för tillverkning av transplantat (TransTissuE) är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Skövde, VERIGRAFT och XVIVO. Tillsammans vill vi utveckla metoder och strategier för att optimera tillverkningen av individanpassade kärltransplantat.
Dessa transplantat produceras genom att avlägsna cellerna, decellularisera (DC), från donerade blodkärl men bevara de funktionella och strukturella egenskaperna av den extracellulära matrisen (ECM).
Därefter tillämpar man en recellulariseringsprocedur (RC) för att förse ECM med den mottagande patientens egna celler samt andra komponenter från patientens blod (Figur 1). Härmed sker en modifiering av immunsystemet som minskar risken för avstötningen av implantatet.
Men det behövs kunskap kring hur denna process kan styras. Genom att generera storskaliga data och tillämpa omfattande dataanalys, har TransTissuE som målsättning att använda modifieringsmetoden för att öka förståelsen kring hur risken för avstötning av implantat kan minskas.
Figur 1. Översikt över DC- och RC-proceduren av blodkärl. Efter isolering och DC av de donerade blodkärlen, recellulariseras den ECM med helblod från den mottagande patienten. Därefter implanteras det individanpassade blodkärlet till patienten. Asteriskerna anger provinsamling för genereringen av omicsdata.
Avancerade dataanalysmetoder
Projektet ska analysera storskaliga proteomics- och transcriptomics dataset från olika tidpunkter under DC- och RC-proceduren (Figur 2). Dessa dataset kommer att analyseras med avancerade dataanalysmetoder som exempelvis maskininlärningstekniker, för att studera betydelsefulla mekanismer av immunsystems modifiering och undersöka hur avstötning av vävnadstransplantat kan minskas. Inom projektet kommer också biomarkörer för beslutstödssystem för kvalitetskontroller av RC- och DC-processer att identifieras.
Figur 2: a. Översikt över individanpassad vävnadstillverkning som visar fem tidpunkter (A-E) för provinsamling. A. Provinsamling av donerade blodkärl; B. Provinsamling av ECM erhållen efter DC procedur; C. Provinsamling av vävnad dag 1 i RC protokollet; D. Provinsamling av vävnad dag 4 i RC protokollet; E. Provinsamling av slut produkt. b.Översikt över omicsdataset som kommer att genereras för de fem tidpunkterna, och bearbetas vidare för dataintegration och identifiering av biomarkörer.
Bidra till utvecklingen av transplantat
Resultat från projektet förväntas bidra till utvecklingen av transplantat med lägre risk för avstötning och därmed förbättra behandlingen av patienter med skadade blodkärl.