Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Vävnadsteknik för tillverkning av transplantat

   Forskningsgrupp Translationell Bioinformatik
   Forskningsmiljö Systembiologi

   Kort om projektet

   Projektnamn

   Vävnadsteknik för tillverkning av transplantat

   Projekttid

   April 2019 – September 2021

   Finansiering och samverkan

   KK-stiftelsen, VeriGraft, XVIVO

   Vävnadsteknik för tillverkning av transplantat (TransTissuE) är ett samverkansprojekt mellan Högskolan i Skövde, VERIGRAFT och XVIVO. Tillsammans vill vi utveckla metoder och strategier för att optimera tillverkningen av individanpassade kärltransplantat.

   Dessa transplantat produceras genom att avlägsna cellerna, decellularisera (DC), från donerade blodkärl men bevara de funktionella och strukturella egenskaperna av den extracellulära matrisen (ECM).

   Därefter tillämpar man en recellulariseringsprocedur (RC) för att förse ECM med den mottagande patientens egna celler samt andra komponenter från patientens blod (Figur 1). Härmed sker en modifiering av immunsystemet som minskar risken för avstötningen av implantatet.

   Men det behövs kunskap kring hur denna process kan styras. Genom att generera storskaliga data och tillämpa omfattande dataanalys, har TransTissuE som målsättning att använda modifieringsmetoden för att öka förståelsen kring hur risken för avstötning av implantat kan minskas.   Figur 1. Översikt över DC- och RC-proceduren av blodkärl. Efter isolering och DC av de donerade blodkärlen, recellulariseras den ECM med helblod från den mottagande patienten. Därefter implanteras det individanpassade blodkärlet till patienten. Asteriskerna anger provinsamling för genereringen av omicsdata.

   Avancerade dataanalysmetoder

   Projektet ska analysera storskaliga proteomics- och transcriptomics dataset från olika tidpunkter under DC- och RC-proceduren (Figur 2). Dessa dataset kommer att analyseras med avancerade dataanalysmetoder som exempelvis maskininlärningstekniker, för att studera betydelsefulla mekanismer av immunsystems modifiering och undersöka hur avstötning av vävnadstransplantat kan minskas. Inom projektet kommer också biomarkörer för beslutstödssystem för kvalitetskontroller av RC- och DC-processer att identifieras.


   Figur 2: a. Översikt över individanpassad vävnadstillverkning som visar fem tidpunkter (A-E) för provinsamling. A. Provinsamling av donerade blodkärl; B. Provinsamling av ECM erhållen efter DC procedur; C. Provinsamling av vävnad dag 1 i RC protokollet; D. Provinsamling av vävnad dag 4 i RC protokollet; E. Provinsamling av slut produkt. b.Översikt över omicsdataset som kommer att genereras för de fem tidpunkterna, och bearbetas vidare för dataintegration och identifiering av biomarkörer.

   Bidra till utvecklingen av transplantat

   Resultat från projektet förväntas bidra till utvecklingen av transplantat med lägre risk för avstötning och därmed förbättra behandlingen av patienter med skadade blodkärl.

   Projektledare

   Forskare

   Medverkande forskare

   Petter Björquist
   VD VERIGRAFT
   Raimund Streil
   CTO VERIGRAFT
   Lachmi Jenndahl
   Vävnadsingenjör, VERIGRAFT
   Annelie Sigvardsson
   Intellectual Property Manager och R&D Projektledare på XVIVO Perfusion
   Publicerad: 2020-01-10
   Senast ändrad: 2020-01-10
   Sidansvarig: webmaster@his.se