Peter Thorvald
Institutionen för ingenjörsvetenskap
Två av de största förändringarna som tillverkningsindustrin står inför under den kommande tioårsperioden är digitalisering och demografiförändringar. Förändringarna i demografi kommer att leda till en äldre arbetsstyrka och större utmaningar med att attrahera arbetskraft.
Ett svar på denna utmaning tror vi kan finnas inom digitalisering och kognitivt stöd av olika slag. Genom att stötta en medarbetares behov av information och kunskap, samt förbättra arbetsinstruktioner och anpassa dem till den nya teknologin och utforma strategier för digitalisering av produktionsnära system kommer vi kunna ta itu med både nya och gamla utmaningar som påverkar den svenska industrins konkurrenskraft både idag och i morgon.
Projektparterna har lång erfarenhet av forskning inom området varav projektet kommer fokusera på att implementera och validera tidigare hypoteser inom följande fokusområden:
Produktionsnära personal har ett behov av information och kunskap, så genom att nyttja ny digital teknik kommer vi att kunna förbättra personalens arbetsinstruktioner. Genom att bidra med denna typ av lösning, skapas nytta för företagen genom en ökad digitaliseringsmognad, samtidigt som det bidrar till en minskad kognitiv arbetsbelastning för produktionsnära personal.
Computers & industrial engineering
2022. Artikel. https://doi.org/10.1016/j.cie.2022.108048
IFAC-PapersOnLine
2021. Artikel. https://doi.org/10.1016/j.ifacol.2021.08.017
Advances in Manufacturing Technology XXXIV: Proceedings of the 18th International Conference on Manufacturing Research, incorporating the 35th National Conference on Manufacturing Research, 7–10 September 2021, University of Derby, Derby, UK
2021. Konferensbidrag. https://doi.org/10.3233/ATDE210007