
DREAM är ett projekt som finansieras av EU-kommissionen och samordnas av Högskolan i Skövde. Målet är att tillhandahålla nästa generations robotförstärkta behandling av barn med autismspektrumtillstånd (AST), att utveckla kliniska interaktiva kapaciteter för sociala robotar som kan arbeta autonomt under begränsade perioder under övervakning av psykoterapeut.
Terapeutiska interventioner i syfte att förbättra de sociala förmågorna hos barn med AST kräver mycket tid, energi och personal. Därför finns det ett kritiskt behov av verktyg som kan sänka kostnaden och förbättra effektiviteten hos dessa behandlingsformer.
Enkelt att interagera med robotar
Tack vare den senaste tidens tekniska framsteg har robotassisterade behandlingar nu blivit möjliga, och aktuell forskning visar lovande resultat. Även om de ”sociala” robotar som för närvarande används i behandlingen endast är fjärrstyrda av terapeuterna, har de visat sig lovande som tänkbara redskap för bedömning och behandling, eftersom barn med AST visar intresse för social interaktion med sådana system. Det har till exempel visats att barn med autism interagerar proaktivt med enkla robotar, förmodligen för att robotarna är enkla och förutsägbara.
Robotförstärkt behandling
Målet med detta projekt är att minska de insatserna som krävs av terapeuten för att driva dessa sociala robotar, genom att öka deras självständighet (alltid under terapeutens övervakning), och därmed ökar deras värde som redskap för kliniska interventioner och diagnostiska analyser. Detta nästa generationens tillvägagångssätt kallar vi ”robotförstärkt behandling”. Framtida system för robotförstärkt behandling kommer att kunna:
- öka behandlingens ändamålsenlighet och effektivitet samtidigt som kostnaderna minskar och personal frigörs
- underlätta upprepningsbara, konsekventa barnspecifika interventioner
- förse terapeuten med tillförlitliga data för långsiktig kvantitativ diagnostisk analys
Projektet i media
- nyteknik.se (2018-04-20)
- TV4:s Nyhetsmorgon (2018-04-05)
- P4 Skaraborg (2014-09-19)