
FN:s globala mål för hållbar utveckling och de europeiska och svenska forskningsagendorna ger uttryck för behov av effektiva verktyg och metoder för att stärka vår förmåga att övervaka och förebygga arbetsrelaterade besvär och sjukdomar. Europeiska och svenska forskningsagendor efterfrågar även effektiva digitaliseringsverktyg för design, modellering, simulering, optimering, visualisering och prognostisering av produkter, tillverkningsprocesser, resurser, system och fabriker under deras livscykler.
Forsknings- och utvecklingsområdet virtuell ergonomi, som är ett av kärnområdena inom forskningsmiljön INFINIT vid Högskolan i Skövde, ligger vid skärningspunkten mellan två viktiga och utmanande behov: hållbar utveckling och digitalisering.
Forskningsfråga
Den grundläggande forskningsfrågan för projektet Synergy Virtual Ergonomics är: ”Hur kan man designa, realisera och validera användbara beslutsstödsystem och tillhörande metoder med hänsyn till såväl fysisk och kognitiv ergonomi som till systemprestanda i virtuell och fysisk verklighet för utveckling och drift inom industri samt hälso- och sjukvård?”
Den centrala forskningsfrågan har delats upp i tre sinsemellan sammanlänkade delområden med detaljerade forskningsmål:
- Fysisk ergonomi och systemprestanda
- kognitiva funktionaliteter
- samt spelifiering av ergonomisimulering.
Projektet har tre teman som spänner över dessa delområden och skapar en matrisstruktur:
- Modellering av beteende och utseende
- utvärdering
- interaktion.
Bidrag till forskningsfältet
Projektet bidrar till att öka kunskapen inom forskningsfältet virtuell ergonomi och till att Högskolan i Skövde bibehåller sin ledande ställning inom det nationella fältet och stärker dess internationella anseende. Bidragen till forskningen kommer mer specifikt att inkludera tekniker och metoder för att fatta välinformerade designbeslut utifrån ergonomi, främst under de virtuella stadierna av produktrealiseringen. Det rör sig bland annat om representation av mänsklig mångfald, lösningar för digitala tvillingar, modellering och utvärdering av kognitiv ergonomi, instruerande av datormanikiner utifrån egna demonstrationer, applicering av personas-beskrivningar på datormanikinerna samt interaktion med datormanikiner i virtuell verklighet (VR).
Samarbeten och fortsatt utveckling
Forskningen utförs tillsammans med industripartners. För att testa, demonstrera och validera forskningsresultat kommer de resultat som tas fram under projektet att implementeras i IPS IMMA, som är en testbäddsplattform för kontinuerlig utveckling av ergonomisimuleringsprogramvara. Projektet bidrar till att utveckla en sammanhållen forsknings- och utbildningsmiljö för virtuell ergonomi vid Högskolan och innebär ett viktigt bidrag till Högskolan i Skövdes övergripande tema för forskning och utbildning: digitalisering för hållbar utveckling.