Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      MinION, världens minsta DNA sekvenseringsanordning finns nu på Högskolan

      Publicerad 6 december 2018

      Nu har världens minsta DNA sekvenseringsanordning MinION anlänt till Högskolan i Skövde, aningen större än ett USB. Den kan användas för att sekvenserna DNA i realtid – även ute på fält. Sekvensering bygger på en unik teknologi framtagen av Oxford Nanopore Technologies, som man även refererar till som tredje generations sekvensering. MinION kopplas till en dator för att kunna göra avancerade analyser med bioinformatiska verktyg.

      MinION används inom många forskningsområden, som cancerforskning, bakteriell resistens och biodiversitet, och eftersom maskinen är portabel används den ute på fält för att exempelvis detektera och lokalisera smittkällan och minska smittspridning.

      – Vi är väldigt glada över att vi fick hjälp med att komma igång med MinION av forskaren Oskar Karlsson Lindsjö från SLU i Uppsala, som är expert i området, säger Ida Emanuelsson, projektledare för Biomarkörsdemonstratorn i Skaraborgs Innovativa Miljöer (SIM2020). 

      Oskar är dessutom alumni från Högskolan i Skövde, så vid sitt besök passade han även på att träffa studenter och berätta mer om sin forskningsresa från Högskolan i Skövde till SLU.

      – Det är både spännande och nyttigt att introducera denna cutting-edge teknologi i vår undervisning här på Högskolan i Skövde, så att våra studenter får möjlighet att ta del av den senaste forskningen på området, säger Zelmina Lubovac, forskare i bioinformatik.

      Demonstrerar identifieringsprocessen av biomarkörer

      MinION kommer att utgöra en viktig del av en demonstrator inom testmiljön biomarkörer som har tagits fram inom det EU-finansierade samverkansprojektet SIM2020. Syftet med demonstratorn är att illustrera den kompetens och erfarenhet av forskning kring biomarkörer som Högskolan i Skövde kan erbjuda. Inom forskningsmiljön systembiologi har Högskolan lång erfarenhet av identifiering och validering av biomarkörer, för till exempel sepsisdiagnostik eller toxicitetstester, så MinION kan användas för att demonstrera hur arbetet med identifiering av biomarkörer kan se ut i praktiken.

      – Vi ser fram emot en spännande framtid då DNA sekvenseringsanordningar förhoppningsvis blir ännu enklare, snabbare och billigare så att de kan användas på alla sjukhus, eller till och med hemma för att till exempel identifiera vanliga infektioner, avslutar Zelmina.

      Publicerad: 2018-12-06
      Senast ändrad: 2020-01-22
      Sidansvarig: webmaster@his.se