Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Agnes och Frida utvecklar skyddsväst för kvinnor i Försvaret

      Publicerad 12 april 2023

      Frida Nordling och Agnes Fryklind läser till designingenjörer på Högskolan i Skövde och är mitt uppe i sitt examensarbete. På uppdrag av SnigelDesign ska duon ta fram en prototyp av skyddsväst för kvinnor i Försvarsmakten. Ett anpassat kroppsskydd som efterfrågats av många.

      Agnes Fryklind och Frida Nordling visste tidigt att de ville göra sitt examensarbete tillsammans. Men den stora frågan var om vad. De var överens om att de ville att arbetet skulle involvera slutanvändaren och att resultatet skulle uppfylla användarens specifika behov.

      Ett självklart val

      Agnes och Frida letade länge efter olika företag att samarbeta med och fick kontakt med SnigelDesign i Stockholm. Företagets ägare och grundare sydde sin första ryggsäck redan som fjortonåring och har sedan dess utvecklat över 3000 produkter under de mer än 30 år företaget funnits. SnigelDesign har lång erfarenhet av att både utveckla och designa utrustning, allt från ryggsäckar till magasinfickor och kroppsskydd som används av svensk och utländsk polis, militär och ordningsvakter.

      – Vi visste att vi ville utveckla någon form av utrustning. Vi gillar båda att vara ute i naturen, vi tog jägarexamen tillsammans i våras och har ett gemensamt snowboardintresse. Vi tyckte att det verkade spännande att arbeta med materiel för försvaret eftersom det är aktuellt och en viktig verksamhet.

      Efter möten med ägaren Per-Henrik Magnusson stod det klart att duon hittat en samarbetspartner.

      – Vi fick några förslag på uppdrag och ett av dem var att utveckla en skyddsväst för kvinnliga soldater. Det är verkligen en aktuell fråga och för oss var det ett givet val. Det känns oerhört kul att vi fick uppdraget.

      Testade Försvarets kroppsskydd

      Det har blivit ett antal besök på SnigelDesign och studenterna har träffat produktutvecklingsteamet. Men inledningsvis behövdes litteraturstudier och en marknadsanalys för att se hur utbudet av skyddsvästar ser ut idag.

      – Vi har besökt ett regemente för att själva kunna testa de västar som används idag och få en förståelse för hur de satt och kändes på. Vi fick springa en hinderbana med kroppsskydd på och observera en övning. Det var verkligen jättenyttigt och viktigt för oss att få möjlighet att testa kroppsskydden, det gav en helt annan förståelse när vi sedan pratade med användarna, säger Frida.

      – Det var också bra att observera på andra hur kroppsskydden påverkade rörelsefriheten. Det som ska vara ett kroppsskydd kan bli en begränsning när vissa arbetsuppgifter ska utföras om västen inte sitter bra, konstaterar Agnes.

      Intervjuer med användarna

      Studenterna har intervjuat kvinnor inom försvarsmakten för att få reda på användarnas åsikter och erfarenheter av befintliga skyddsvästar och vilka behov de framför, något de också berättat om i P4 Skaraborg (sverigesradio.se).

      – Många kvinnor med lite större byst lyfter problem med tryck över brösten och många får dessutom skav på både axlar och höfter. Dagens västar är gjorda efter en norm som egentligen inte finns, för även män har problem med västarna. Det som framkommit i intervjuerna ska leda till ett underlag som vi kan jobba vidare efter och fastställa en kravspecifikation.

      – Vi omvandlar behoven till mätbara krav och jobbar iterativt. Vi får med alla delar i designprocessen som vi lärt oss under utbildningen och utifrån vårt arbete utvecklas koncept och ett designförslag tas fram med tillhörande prototyp, sen får vi se vad det leder till. Ex-jobbet är verkligen superkul och vi trivs otroligt bra med att jobba på det här sättet, i en process med flera olika metoder, samtidigt som vi nu jobbar mot en deadline.

      Agnes och Frida fann varandra tidigt under utbildningen och trivs väldigt bra ihop. Nu tillbringar de mycket tid tillsammans i arbetet med ex-jobbet.

      – Skövde är en bra plats att plugga på, du når allt med cykel på fem minuter. Högskolan har fina lokaler, det finns bra platser att plugga på och man får bra kontakt med lärarna. Designingenjörsutbildningen är verkligen en kombination av design och teknik.

      Publicerad: 2023-04-12
      Senast ändrad: 2023-04-12
      Sidansvarig: webmaster@his.se