Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Marie bytte från försäljningschef till skolsköterska

   Publicerad 17 februari 2022

   Marie Grönning tog sin sjuksköterskeexamen, jobbade inom vården i Norge och blev operationssjuksköterska. Sen bytte hon operationskläderna mot dräkt och blev försäljningschef för ett medicinskt industriföretag. Efter arbetsdagarna kom hon hem till ett hus med ungdomar då sönernas kompisar ofta samlades hos familjen Grönning. Marie fick god kontakt med dem och fick ta del av deras vardag. – Jag började fundera på om budgetar och höga klackar var rätt för mig, och så växte det fram, det var skolsköterska jag skulle bli.

   I samband med studierna till sjuksköterska gick flyttlasset för Marie Grönning från hemstaden Sandviken till Stockholm.

   –Jag var klar sjuksköterska 1993, men då var det ont om lediga tjänster så jag bestämde mig för att jobba i Norge några år och sen komma tillbaka och arbeta inom ambulanssjukvården.

   Men några år blev till 26 år och det blev inte akutsjuksköterska, utan operationssjuksköterska hon läste vidare till. Men efter många års arbete inom vården bytte hon inriktning.

   –Jag började som säljare av medicinsk utrustning och de sista 15 åren i Norge jobbade jag som försäljningschef för ett stort amerikanskt medicinskt industriföretag.

   Åren gick men sedan insåg Marie att det var dags att byta igen. Och nu har hon hittat än mer rätt.

   –Mitt yrkesval, skolsköterska är en sådan fröjd. Jag är ödmjuk inför att jag får ta del av ungdomars inre. Det är viktigt att det finns vuxna omkring dem.

   Finnas där för ungdomarna

   Hemma vid köksbordet hade Marie märkt att hon hade lätt för att prata med ungdomarna och de med henne. Hon noterade vad som var bra och dåligt, undrade vilket stöd och vilken hjälp det fanns för dagens unga och konstaterade att många unga inte blir sedda. Hon bestämde sig för att läsa vidare för att i professionen skolsköterska kunna möta unga och få jobba hälsofrämjande för dem.

   –Jag sökte först distriktssjuksköterskeutbildningen för som utbildad distriktssköterska är man behörig att jobba som skolsköterska och jag tänkte att den utbildningen är bredare och det är lättare att få andra jobb. Jag kom in på Högskolan i Gävle och läste till distriktssjuksköterska. När jag skrev min uppsats träffade jag många skolsköterskor och kände mig väldigt peppad, men upplevde att jag ville ha mer kunskap om barn och unga för mitt fokus var att jobba inom skolan.

   Det gjorde att Marie började läsa till specialistsjuksköterska - skolsköterska vid Högskolan i Skövde.

   – Nu kan jag säga att man inte borde få jobba som skolsköterska om man inte har gått den utbildningen. Man lär sig en bråkdel om barn och unga som distriktssköterska och har för lite kompentens på det området för skolsköterska och jag skulle också önska att det var ett krav på arbetslivserfarenhet för att få läsa till skolsköterska för man är ganska ensam i sitt yrke och behöver ha lite ryggrad bland de andra yrkesgrupperna inom skolan, säger Marie.

   Landets enda utbildning

   Skolsköterskeutbildningen vid Högskolan i Skövde är landets enda och den ges på halvfart och distans.

   – Det är en klar fördel med distans då många arbetar parallellt med studierna. Utbildningen har gett mig en bred grund att stå på och de här kunskaperna hade jag inte kunnat skaffa på egen hand. Jag kunde även tillgodoräkna mig en del kurser från den andra utbildningen.

   Marie arbetar som skolsköterska på två friskolor i Gävle och hon säger att hon har sin passion hos gymnasieeleverna. Att det är i den åldersgruppen hon vill jobba.

   – Skolsköterskan jag hade verksamhetsförlagd utbildning VFU, hos är min mentor och det är viktigt att skaffa sig ett nätverk för att kunna diskutera olika frågor man möts av. Skolsköterskor med lång arbetslivserfarenhet har en otrolig kunskap och är guld värda. Och när det gäller mig själv, så var jag rätt på mina tidigare jobb innan, men det är bra att ha med sig den erfarenheten nu när jag hittat rätt igen. Ja, mitt yrkesval är en fröjd.

   Läs mer om magisterprogrammet Specialistsjuksköterska - skolsköterska

   Publicerad: 2022-02-17
   Senast ändrad: 2022-02-17
   Sidansvarig: webmaster@his.se