Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Digitala modeller ska utveckla framtidens energisystem

   Publicerad 28 juni 2022

   För att bryta beroendet av fossila bränslen och minska utsläppen av växthusgaser behöver samhället ställa om till förnybar el. För att omställningen ska vara möjlig behöver befintliga energisystem utvecklas. Det är ett komplext arbete som involverar flertal aktörer. I ett nytt samverkansprojekt ska Skaraborgs kommuner och energibolag, med hjälp av Högskolan i Skövde ta fram gemensamma beslutsunderlag i syfte att utveckla Skaraborgs energisystem.

   Magnus Kuschel (Energikontor Väst), Anna Syberfeldt (Högskolan i Skövde), Magnus Fredricson (Skaraborgs kommunalförbund) och Tehseen Aslam (Högskolan i Skövde).

   – Vi ser verkligen fram emot att bidra till omställningen. Vårt bidrag till projektet är att skapa digitala modeller av energisystemen, något vi gjort för tillverkningsindustrin i många år. Fördelen med virtuella modeller är att vi kan inkludera bakomliggande faktorer, och få fram flera olika scenarier som kan ligga till grund för beslut om investering, säger Anna Syberfeldt, professor i produktionsteknik på Högskolan i Skövde.

   Behovet av el ökar kraftigt

   De som främst berörs av omställningen är energibolagen som både producerar energi och distribuerar den. Kommunerna arbetar med samhällsplanering och pekar ut var bebyggelse eller industrier ska ligga. Båda behöver fatta olika slags beslut för att åstadkomma den utveckling som behövs. Beslut som behöver ”kopplas ihop” för att omställningen ska vara möjlig och ge stor samhällsnytta i lokala energisystem.

   – För oss som energibolag innehåller de närmaste åren mycket utveckling. Ny produktion av förnybar el från sol och vind kommer att ställa krav på våra nät, och hur vi producerar och använder energi. Att få stöd i arbetet med digitala beslutsunderlag, och möjlighet att testa olika alternativ kommer hjälpa oss att fatta välgrundade beslut. Arbetet kommer att drivas tillsammans med de andra energibolagen i Skaraborg, vilket är en extra styrka, säger Magnus Jacobsson, VD på Skara Energi.

   Vill göra Skaraborg till vinnare i omställningen

   Projektet heter SUES-DIGIT och kommer pågå till 2024. Det leds av Högskolan i Skövde tillsammans med Skaraborgs kommunalförbund och Energikontor Väst (en del av Innovatum Science Park), och finansieras av Formas. Under projektperioden kommer projektet att ha extra fokus i två kommuner och ett urval av Skaraborgs energibolag. Efter projektet är planen att de beslutsunderlag som utvecklas inom projektet ska skalas upp och skapa nytta för alla Skaraborgs kommuner.

   – I grunden handlar projektet om att omsätta spetskunskap från Högskolan i Skövde för att göra Skaraborg till en vinnare i omställningen, en region där fler arbetstillfällen skapas och företag vill flytta till. I Skaraborg är vi vana att samverka, och med Högskolans hjälp får vi verktyg för att bli ännu bättre tillsammans, säger Magnus Fredricson som är strateg för hållbar samhällsutveckling på Skaraborgs kommunalförbund, och en av projektledarna.

   – Bra planering skapar handlingsutrymme, och möjliggör utveckling som ingen av de 15 kommunerna eller de närmare 30 energibolagen själva kan åstadkomma, avslutar Magnus Fredricson.

   Kort fakta

   Namn: SUES-DIGIT (Samhällsbyggande Utvecklingsstrategi med Elektrifieringsfokus i Skaraborg genom DIGITalisering).
   Tidsperiod: 2022-06-01 – 2024-11-30.
   Samverkan och finansiering: Projektet koordineras av Högskolan i Skövde, tillsammans med Skaraborgs kommunalförbund och med hjälp av Energikontor Väst. Projektet finansieras av Formas.

   Publicerad: 2022-06-28
   Senast ändrad: 2022-06-28
   Sidansvarig: webmaster@his.se