Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Hemligheterna bakom spelsuccéerna – en inblick i skapandet av framtidens dataspel

   Publicerad 23 maj 2023

   Vad ligger bakom spelsuccéerna från Sverige och Skövde? Hur blir ett spel till och hur mycket tanke, planering, kunskap och slit krävs det? Det är frågor som Högskolan i Skövde, tillsammans med studenterna på dataspelsutvecklingsprogrammen, ska försöka att besvara under spelkonferensen Adjöss och tack för spelen, 31 maj och 1 juni. Konferensen och mässan är gratis och öppen för allmänheten.

   Onsdagen 31 maj och torsdagen 1 juni fylls Hus G på Högskolan i Skövde med dataspel. Det är där slutkonferensen för spelstudenternas sista kurs, Spelprojekt 3, kommer att arrangeras, med spelutställning och presentationer. Konferensen går under namnet Adjöss och tack för spelen, och markerar att första kullen studenter som studerat enligt den nya programstrukturen på spelutbildningarna är klara med sin utbildning. Dataspelsutbildningarna på Högskolan i Skövde firar 20-årsjubileum detta läsår och här studerar nu 650 personer dataspelsutveckling både på grundnivå och avancerad nivå.

   Sveriges nya basindustri

   Spelbranschen har blivit en ny basindustri i Sverige och branschen behöver öka med minst 25 000 spelutvecklare på tio år enligt branschorganisationen Dataspelsbranschen. Skövde är Sveriges näst största spelutvecklarkommun efter Stockholm och här finns ett väl utvecklat samarbete mellan akademi och näringsliv.

   – Nu vill vi visa upp den akademiska spelutbildningen. Vi vill berätta varför den finns, och vad studenterna kan efter tre års studier. Vi utvecklar de spelutvecklare vi vill ha i framtiden – spelutvecklare som är kloka, analytiska, insiktsfulla och innovativa, säger Ulf Wilhelmsson, biträdande professor i medier, estetik och berättande på Högskolan i Skövde och examinator för Spelprojekt 3.

   Bra grogrund för att starta företag

   Kursen Spelprojekt 3 är ett nygammalt inslag i dataspelsprogrammen på Högskolan i Skövde. När utbildningarna startade 2002 fanns en sådan kurs, men den försvann efter några år. Med start 2020 ges utbildningarna enligt en ny programstruktur, där kursen Spelprojekt 3 åter finns med, och dessutom avslutar hela utbildningen. I kursen skapar studenterna under 10 veckor ett spel som ska vara uppvisningsbart vid kursens avslut. De som vill har möjlighet att fortsätta utveckla spelet efter examen. Syftet med att lägga kursen sist i utbildningen är att ge så många som möjligt en bra grund att bygga vidare på om de vill starta företag med hjälp av Science Park Skövde – som studenterna inom kursen har möjlighet att samarbeta med.

   – Konferensen är ett bra tillfälle för studenterna att visa spelen och testa dem mot en större allmänhet. Det är också ett festligt avslut både på terminen och studietiden, säger Andreas Jonasson, adjunkt på Högskolan i Skövde och kursansvarig för Spelprojekt 3.

   Visar vad akademiska studier ger

   Konferensen är en del av utbildningen och innehåller en mängd intressanta inslag. Bland annat kommer varje student att presentera en del av spelet under 15 minuter, där de motiverar och resonerar kring sina val.

   – Akademiska studier ger studenterna forskningsbaserad kunskap om hur spel och spelande fungerar mer på djupet, samt hur spel och spelkultur är viktiga delar i våra samhällen. De lär sig att använda vetenskapliga metoder och förhållningsätt för att förstå spel och spelande. Det kan vara viktigt senare arbetslivet för att kunna fatta välgrundade beslut i en spelutvecklingsprocess, säger Ulf Wilhelmsson.

   Studierna på Högskolan ger välgrundad teoretisk kunskap och metodkännedom om hur spel och spelande kan undersökas och utvärderas.

   30 utställningsplatser

   Konferensen kommer att ha 30 utställningsplatser. Flest utställare är från Spelprojekt 3, men även studentgrupper från kursen Spelprojekt 2 medverkar. Enskilda arbeten och examensarbeten kommer också att visas upp.

   Adjöss och tack för spelen! i Högskolans kalender

   Kontakt

   Adjunkt i informationsteknologi

   Bitr. professor i medier, estetik och berättande

   Lektor i musik

   Publicerad: 2023-05-23
   Senast ändrad: 2023-05-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se