Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      ”Jag älskade varenda minut av att läsa på Högskolan”

      Publicerad 30 mars 2022

      Dyslexin satte käppar i hjulet och efter bara tre veckor hoppade Sara Bjerenius av gymnasiet. Flera år senare tog hon sin kandidatexamen från Högskolan i Skövde, utan att ha gjort en enda omtenta och kort därefter fick hon en fast anställning. Vägen till högskoleutbildning och drömjobbet var långt från självklar och spikrak.

      När Sara Bjerenius jämnåriga gick på gymnasiet hade hon istället en praktikplats inom handikappomsorgen och fick sen jobb som personlig assistent. Hon trivdes med arbetet, men bestämde sig efter några år att läsa in gymnasieexamen på folkhögskolan i Mullsjö.

      – Tidigare hade det varit väldigt svårt med min dyslexi, men det fungerade att plugga på folkhögskola och jag blev sedd.

      Efter två års gymnasiestudier jobbade Sara igen innan hon åter började plugga, den här gången för att höja betygen.

      – Jag lärde känna en del som läste upp betygen på folkhögskola och som ville vidare till högskolestudier. Jag bodde i Mullsjö, hade småbarn hemma, men visste att jag ville läsa upp betygen för att kunna läsa vidare och jag gjorde även högskoleprovet för öka chansen att komma in på olika kvoter.

      Sara var helt säker på att hon ville plugga något inom HR, men så blev det inte.

      – En dag satt och scrollade bland olika utbildningar och hittade jag biovetenskap. Jag undrade vad det var. Läste om det och insåg att jag kan vara med att rädda världen.

      Besökte Högskolan på Öppet hus

      Hon fick tjänstledigt från sitt jobb som personlig assistent inom LSS och började studera programmet Biovetenskap – biologiska resurser och hållbar utveckling på Högskolan i Skövde. Nu har programmet bytt namn och heter Ekologi och hållbar utveckling.

      – Jag hade varit på öppet hus och fått en bra känsla för Högskolan. Jag kände att här skulle jag kunna gå och det var en välkomnade känsla. Vi var en liten klass och alla klickade verkligen med alla. Vi fick en bra gemenskap och vi drog varandra genom alla kurser, verkligen hjälptes åt. Det var en del som kom direkt från gymnasiet och andra var äldre än jag, men vi drog lärdom av varandra. Det är en familjär stämning på Högskolan, man är nära sina lärare och man vågar fråga när det inte är så stora grupper.

      Under studietiden pendlade Sara från hemmet i Mullsjö till Skövde.

      – Det var 12 mil om dagen, men för mig fungerade det väldigt bra. Jag läste in mina anteckningar och lyssnade på det i bilen, så pendlandet blev en effektiv pluggtid. Jag som har dyslexi älskade också TorTalk, som läste upp texter för mig och att jag kunde speeda upp hastigheten var jättebra.

      Sommarkurs för bättre skrivande

      Utöver utbildningen i biovetenskap läste Sara även en sommarkurs i Akademiskt skrivande.

      – Jag kände att jag behövde bli bättre på att uttrycka mig rätt, få struktur på skrivandet och ha med mig det inför examensarbetet.

      Vad var mest intressant under utbildningen?
      – Jag älskade varenda minut av att läsa på Högskolan i Skövde. Allt var spännande. Jag verkligen kände hur hjärnan blev smartare av allt jag läste och det var roligt. Och jag klarade utbildningen utan en enda omtenta.

      Dagen efter Sara lämnade in sitt examensarbete började hon sitt sommarvikariat som miljöinspektör i Ulricehamns kommun.

      – Jag hade sökt sommarjobbet för det stod att man delvis jobbade ute och det lockade mig. Efter några veckor fick jag höra att det skulle bli en fast tjänst och blev uppmanad av min chef att söka. Efter drygt en och en halv månad var jag fast anställd och jag jobbar fortfarande där.

      Vad är det bästa med att jobba som miljöinspektör?

      –Det är det bästa jobbet, så roligt. Dels kan jag både planera upplägget av mina arbetsuppgifter, dels min arbetstid. Jag har min andel inspektioner som jag ska göra under ett år och de får jag planera in. Jag inspekterar allt från skolor, miljöfarliga verksamheter till tatueringssalonger.

      Sara konstaterar att hon verkligen har nytta av sin utbildning i arbetet.

      – Miljölagstiftning hade jag inte klarat mig utan och jag har fått en bra grundförståelse för kretslopp och av vad naturen klarar av. Att läsa biovetenskap är inte att läsa till ett specifikt yrke och det kan vara stressande, men ibland måste man våga släppa sitt kontrollbehov. Det här blev jättebra och flera av oss som pluggade ihop jobbar som miljöinspektörer så vi är ett eget litet nätverk och tar hjälp av varandra.

      Läs mer om programmet Ekologi och hållbar utveckling
      Läs mer om den fristående kursen Akademiskt skrivande

      Publicerad: 2022-03-30
      Senast ändrad: 2022-03-30
      Sidansvarig: webmaster@his.se