Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Friidrottare med sikte på EM och att bli sjuksköterska

   Publicerad 12 april 2022

   Gymnasieläraren i idrott- och hälsa såg Emmanuel Dawlsons potential och fick honom att börja med friidrott. Nyligen sprintade Emmanuel hem brons i inomhus-SM i friidrott. Grattis! Kortdistanslöparen kombinerar elitidrotten med studier till sjuksköterska på Högskolan i Skövde.

   Till skillnad från de flesta andra som tävlar i friidrott och i grenen kortdistanslöpning började inte Emmanuel träna och tävla förrän han var i 18-årsåldern. Sen dess har den nu blivande 30-åringen genomfört tusentals träningar. Han har också fått många fina placeringar – förutom nytaget brons, även ett SM-guld på 60 meter inomhus 2020. Som kortdistanslöpare springer Emmanuel distanserna 60 meter inomhus, 100 och 200 meter utomhus. Nu är siktet inställt på EM i friidrott i augusti.

   – Redan första året blev jag topp fem i juniorklassen i Sverige, så det fanns något där. Om man jämför så har alla jag tävlar mot hållit på sedan barndomen, så jag är ganska nöjd med hur långt jag kommit, säger han.

   Emmanuel kombinerar sitt elitidrottande med studier på Högskolan i Skövde. Han läser fjärde terminen på Sjuksköterskeprogrammet. Emmanuel konstaterar att studierna dock tagit lite längre tid för honom än han tänkte från början, samtidigt som det faktiskt har blivit ett högst medvetet val.

   – Jag inser att det är svårt att elitsatsa när man jobbar. Det är nog få chefer som kommer att gå med på en elitsatsning, så därför är det ganska skönt att både elitsatsa nu och ha utbildningen lite vid sidan.

   Men att han ska läsa klart sin utbildning råder det inget tvivel om.

   – Jag vill ju bli sjuksköterska, så jag gör allt för att bli sjuksköterska. Men så kom idrotten in och jag vet att jag kan ta mig till EM, så jag kan inte kasta bort det. Men det gör att jag är väldigt fokuserad och disciplinerad.  

   Varför valde du Högskolan i Skövde?

   – Jag ville ha något nytt. Jag ville flytta ifrån Malmö lite grann och så blev det Skövde. Jag hade ingen aning om var Skövde låg innan och hade inga förväntningar. Skövde är ganska litet, men ändå mysigt. Göteborg ligger nära också.

   Emmanuel är nu tillbaka i hemstaden Malmö där det finns bra förutsättningar för träning inomhus.

   – Jag bodde en vända i Skövde också, men sen gick idrotten från noll till 10 och då flyttade jag till Stockholm och gjorde en satsning. Men Malmö AI köpte mitt kontrakt och då hamnade jag i Malmö igen. Men hade Skövde haft en inomhushall hade jag bott där, förklarar Emmanuel.

   Nu tar han tåget till Skövde när behöver vara på plats på Högskolan. Bland annat för att skriva tentor och för praktiska utbildningsmoment på Kliniskt träningscentrum, KTC.

   Vad skulle du säga till någon som funderar att läsa till sjuksköterska?

   – Det är en bred utbildning. En riktigt bra utgångpunkt till allt möjligt, du kan forska, jobba på alla möjliga avdelningar, plugga vidare till olika specialister. Andra jag har pratat med och som läser på andra ställen tycker att det är mycket fokus på forskning i utbildningen. Men jag tycker att Skövde har det väldigt bra upplagt och en kompis ville även ta del av mitt studiematerial då de inte hade lika mycket biomedicin, så jag har förklarat saker för henne.

   Har idrotten påverkat ditt sätta att plugga? Hjälper den dig på något sätt, blir det lättare att fokusera?

   – Ja, det får jag nog säga. Jag är piggare efter träningarna och har ett enormt adrenalin. Jag tränar oftast på morgonen. Och det har hjälpt i plugget, för jag måste ha ett väldigt organiserat liv. Jag vet att jag måste träna för att må bra, och då får jag bättre fokus inför plugget.

   Publicerad: 2022-04-12
   Senast ändrad: 2022-04-12
   Sidansvarig: webmaster@his.se