Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Hjälper industrin fatta rätt beslut

   Publicerad 1 september 2023

   Dagens tillverkningsindustri är utsatt för hård konkurrens. Att tillverka högkvalitativa produkter effektivt till låg kostnad är viktigt. Det gäller också att kunna anpassa tillverkningen till kundernas föränderliga behov och ha förmågan att kunna ställa om tillverkningen. Carlos Alberto Barrera Diaz, doktorand vid Högskolan i Skövde, har undersökt hur sådan tillverkning kan optimeras.

   På en snabbt föränderlig, global marknad står tillverkningsföretagen inför en tuff utmaning: hur kan de producera högkvalitativa varor till minimal kostnad samtidigt som de snabbt ska kunna anpassa sig efter kundernas och marknadens ständigt föränderliga krav? Det är här doktoranden Carlos Alberto Barrera Diaz kommer in i bilden.

   Ny metod för att fatta beslut

   I sin forskning har Carlos Alberto Barrera Diaz undersökt hur simuleringsbaserad multiobjektiv optimering (SMO) kan användas på omkonfigurerbara tillverkningssystem (RMS). Ok, det kan låta obegripligt för en novis men håll i hatten så kommer en förklaring.

   Inom den moderna tillverkningsindustrin har flexibilitet blivit avgörande. Marknaden kan vara svår att förutspå, kundernas behov ändras, liksom produktkrav. RMS är då en väg att gå. RMS är som att ha en samling byggklossar som du kan använda för att bygga olika saker, allt från en bil till ett slott. Istället för att ha en fabrik som bara kan göra en sak, kan ett RMS ändra hur det arbetar och vilka maskiner det använder för att göra olika produkter beroende på vad som efterfrågas. Men det är inte fritt från utmaningar.

   – Ett RMS är väldigt komplext och företag som använder sådana system kämpar med hur systemet ska konfigureras, hur resurser ska fördelas och vilka maskiner som ska användas och när det ska ske. Här kan SMO var en väg för att möta utmaningarna, säger Carlos Alberto Barrera Diaz.

   Så vad är då SMO? Tänk dig att du är en kock som försöker göra en smarrig men också näringsrik måltid till ett sällskap av gäster med helt olika smak. SMO är som att använda en matlagningsapp som kan hjälpa dig att välja rätt ingredienser med lagom mycket av varje ingrediens för att göra så många gäster som möjligt nöjda samtidigt.

   Möter utmaningen med RMS

   Utmaningen ligger i att konfigurera ett RMS effektivt, mer specifikt att ta beslut om fördelning av resurser och att optimera uppgiftstilldelning. Dessa komplexiteter har hindrat många tillverkningsföretag från att fullt ut omfamna tillvägagångssättet men med SMO kan många av utmaningarna mötas.

   Carlos Alberto Barrera Diaz arbete visar på de betydande fördelar som uppstår när SMO tillämpas på utformningen och hanteringen av RMS.

   – Genom att använda kraften hos simulering gör SMO att beslutsfattare kan utforska en mängd olika scenarier och identifiera de mest effektiva konfigurationsstrategierna, säger Carlos Alberto Barrera Diaz.

   Carlos Alberto Barrera Diaz försvarar sin avhandling “Simulation-based Multi-Objective Optimization for Reconfigurable Manufacturing Systems” vid Högskolan i Skövde fredagen den 8 september 2023.

   Kontakt

   Doktorand i informationsteknologi

   Foto av Carlos Alberto Barrera Diaz

   Carlos Alberto Barrera Diaz

   Institutionen för ingenjörsvetenskap

   Publicerad: 2023-09-01
   Senast ändrad: 2023-09-01
   Sidansvarig: webmaster@his.se