Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Digitalt föräldrastöd i spelform ska hjälpa nyblivna föräldrar

      Publicerad 8 december 2021

      Genom ett digitalt föräldrastöd i form av ett spel kan nyblivna föräldrapar lära känna varandra på ett nytt sätt som föräldrar. På Högskolan i Skövde har forskning inom vård och dataspelsutveckling mötts och resultatet är spelet Samspel. Det digitala föräldrastödet kan nu användas vid föräldrakontakter både på barnmorskemottagningar och familjerådgivningar.

      Henrik Engström och Caroline Bäckström.

      Att bli förälder är för många en stor omställning och såväl parrelationen som föräldraskapet sätts på prov när familjen växer. Caroline Bäckström, docent i reproduktiv, perinatal och sexuell hälsa samt Henrik Engström, professor i informationsteknologi har tagit fram ett föräldrastöd i form av ett spel. Idén till ett digitalt föräldrastöd i spelform kommer från en dansk motsvarighet.

      – Under en mässa visades danska frågespelet ”Samspil” som exempel på serious games och jag tänkte att det var väldigt bra. Spelet var då testat av 19 000 danska föräldrar och jag funderade på om det skulle gå att göra en svensk version som var anpassad till våra förhållanden, säger Henrik Engström.

      Dataspel möter vård

      Henrik Engström och Caroline Bäckström började prata om Samspil och tog kontakt med det danska spelföretaget för att få mer information. Upphovsmakarna bakom det danska spelet var positiva till en svensk version och gav Skövdeforskarna tillgång till allt deras material. Caroline Bäckström och Henrik Engström bestämde sig för att arbeta vidare med konceptet. Det resulterade i ett tvärvetenskapligt forskningsprojekt på Högskolan där dataspelsutveckling möter vård och drar nytta av varandras specifika kunskaper. Med sin bakgrund som barnmorska har Caroline kunnat bidra med många frågeformuleringar för det quizbaserade spelet och Henrik mer med spelkonstruktionen och rent tekniska lösningar.

      – Det har hela tiden varit viktigt för oss att det ska vara ett kul spel. Vad som uppfattas som kul kan dock variera mellan olika individer. Det är därför vi behöver forska på Samspel, för att veta hur både föräldrar och personal uppfattar det, säger Caroline Bäckström.

      Angelica Holst, barnmorska i Tidaholm, kommer under våren att börja arbeta som doktorand i projektet. Hennes uppgift är att forska på Samspel, samt att arbeta fram en ny version av Samspel som riktar sig till unga vuxna, utan barn

      Tillsammans med barnmorskemottagningar

      Skaraborgs barnmorskemottagningar, BVC och familjerådgivning har varit involverade i arbetet sedan våren 2020 och har visat intresse för att använda spelet i sina verksamheter.

      – Vi ser att det här kan vara ett sätt för paren att bättre lära känna varandra och tala om hur man ser på olika saker. Syftet är lite hjälp till självhjälp. Att det både ska ge eftertanke och tillfälle till skratt, säger Caroline Bäckström.

      Inledningsvis får varje spelare välja en figur och det finns 15 olika quiz: Medan vi väntar, Bara vi två och Livet som föräldrar för att nämna några. Frågorna handlar bland annat om hur man tror ens partner skulle reagera och agera i olika situationer, men också frågor om vem som kommer stanna hemma med barnet när det är sjukt. Spelet är gratis och finns att ladda ner från App Store och Google play till mobil eller surfplatta.

      Lansering av spelet

      Spelet lanserades under gårdagen via ett stort Zoom-möte. Bland annat deltog vårdpersonal från Västra Götalandsregionen, medlemmar från Skaraborgs barnmorskeförening och personal från familjerådgivningar. Spelet är delfinansierat av Skaraborgsinstitutet. För att arbeta vidare med fler målgruppsanpassade versioner har forskarna Caroline Bäckström och Henrik Engström nu sökt medel hos bland annat Forte.

      Kontakt

      Lektor i omvårdnad

      Foto av Caroline Bäckström

      Caroline Bäckström

      Institutionen för hälsovetenskaper

      Professor i informationsteknologi

      Publicerad: 2021-12-08
      Senast ändrad: 2021-12-08
      Sidansvarig: webmaster@his.se