Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Vägen framåt för hållbar digitalisering i fokus på konferens

   Publicerad 9 augusti 2021

   Den 17 augusti anordnar Högskolan i Skövde konferensen Hållbar digitalisering 2021. Medverkar gör bland andra digitaliseringsminister Anders Ygeman och Kamran Naim, chef för öppen vetenskap på partikelfysiklaboratoriet CERN. Utmaningar för hållbar digitalisering och IT-driftsutredningens första betänkande är några av konferensens teman.

   Det är tredje gången i ordningen som konferensen genomförs och liksom i fjol hålls konferensen på distans. Hållbar digitalisering 2021 riktar sig till praktiker och beslutsfattare som är verksamma i olika roller, primärt inom kommuner, regioner och myndigheter inom olika organisationer i Sverige. Konferensen har etablerats som en viktig mötesplats för att kommunicera aktuella forskningsresultat och diskutera frågeställningar med representanter för olika aktörer i samhället.

   – Ämnet är mycket viktigt då hållbar digitalisering undviker oönskad inlåsning och möjliggör för olika datasystem att fungera tillsammans, vilket ger en långsiktigt god förvaltning av organisationers data och system, säger Björn Lundell, professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde.

   Konferensen är indelad i fyra tematiska områden: Utmaningar för hållbar digitalisering, datasuveränitet och två teman som berör IT-driftsutredningens första betänkande, vad det har för påverkan på hållbar digitalisering och vägen framåt.

   Vägen framåt efter IT-driftsutredningens första betänkande

   För att tala om vägen framåt är samtliga riksdagspartier inbjudna för att ge sin syn på saken och temat inleds med ett tal av digitaliseringsminister Anders Ygeman. Även representanter från amerikanska handelskammaren, Sveriges advokatsamfund och riksdagsförvaltningen kommer ge sin syn på saken. Journalisten Fredrik Laurin som bland annat jobbat med Uppdrag granskning kommer tala om varför källskydd och meddelarfrihet är viktigt för granskande journalistik.

   Utmaningar för hållbar digitalisering och datasuveränitet

   Temat utmaningar för hållbar digitalisering kommer inledas av Kamran Naim. Han är chef för öppen vetenskap på CERN och kommer tala om varför öppen vetenskap är viktigt för CERN. Temat avslutas med att representanter från näringsliv och kommun talar om vägledande principer och ger praktiska tips för hållbar digitalisering.

   Segmentet som handlar om datasuveränitet inleds av Calista Redmond, VD för RISC-V Foundation som tillhandahåller en öppen processorarkitektur. Hon kommer tala om de tekniska och affärsmässiga faktorer som driver allt fler branscher mot öppen processorarkitektur. Medverkar gör också bland andra Frank Karlitschek. Han är VD för Nextcloud som ligger bakom en molntjänst byggd med öppen programvara. Han talar om datasuveränitet för organisationer inom EU och erfarenheter från att tillhandahålla molnlösningar genom Nextcloud.

   Konferensen avslutas med ett panelsamtal om förutsättningar för hållbar digitalisering som behandlar redovisade synpunkter på betänkandet och relaterade, aktuella frågor.

   Skövdeprofessor en av drivkrafterna

   En av drivkrafterna bakom konferensen är Björn Lundell, professor i datavetenskap vid Högskolan i Skövde. Han medverkar också med flera föredrag under dagen. Förutom att inleda konferensen och delta i det avslutande panelsamtalet kommer Björn Lundell att tala om hur offentliga upphandlingar ofta brister i sina kravställningar, vilket leder till inlåsningseffekter, hur IT-driftsutredningens betänkande ses av olika intressenter och varför datasuveränitet förutsätter öppna standarder och öppen programvara.

   Mer om konferensen

   Konferensens hemsida
   Anmäl dig till konferensen

   Konferensen är kostnadsfri, men antalet platser är begränsat.

   Publicerad: 2021-08-09
   Senast ändrad: 2021-08-09
   Sidansvarig: webmaster@his.se