Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Problemlösande handbollsspelare som valt elitidrottsvänliga studier

   Publicerad 21 april 2021

   Mikaela Johansson sköt segerskottet för Skara HF i den andra SM-semifinalen i handboll. När hon inte spelar handboll på elitnivå studerar Mikaela på Högskolan i Skövde. Hon är även i slutspelet av sin utbildning och gör sitt examensarbete på Volvo Trucks. Att kombinera idrott på toppnivå med ingenjörsutbildningen har gått bra tack vare möjligheten till elitidrottsvänliga studier.

   Bilder på Mikaela Johansson till en nyhet på his.se. Vi har fått ok att använda dem både på his.se och i sociala medier.

   Mikaela Johansson är uppvuxen i Borlänge, men redan som 17-åring lämnade hon föräldrahemmet för att flytta till Skövde när hon blev värvad till Skövde HF.

   –  Jag började spela handboll för Skövde HF och läste klart det naturvetenskapliga programmet i Skövde. Det var speciellt att komma både till ett nytt lag, ny skola och en ny stad.

   Familjen Johansson har alltid haft ett stort idrottsintresse och under sin uppväxt testade Mikaela många olika sporter och höll på med det mesta. Men storebrorsan spelade handboll och det ville givetvis även Mikaela testa och det har gått väldigt bra. Även efter gymnasiet blev hon kvar i Skövde och spelade för Skövde HF i sex säsonger innan hon 2016 blev värvad till Kristianstad och därefter följde ett år som utlandsproffs Tyskland.

   –  Jag spelade på heltid och läste tyska. Det var absolut jättekul att ha fått testa det.

   Bra lösning med utbildning i Skövde och spel i Skara

   2018 gick flyttlasset tillbaka till Skaraborg. Mittnian Mikaela skrev på för Skara HF och började samtidigt att studera till högskoleingenjör på Högskolan i Skövde.

   –  Tanken med att komma hem till Sverige igen var för att börja tänka på en plan efter handbollskarriären. När den här lösningen fanns med att spela i Skara och plugga i Skövde så tog jag det beslutet. Det är en bra helhetslösning för mig.

   Högskolan i Skövde är ett elitidrottsvänligt lärosäte där idrottare på elitnivå kan ansöka om elitidrottsvänliga studier. Det betyder att en del anpassningar görs för att både idrott och studier ska fungera så bra som möjligt för studenten.

   –  Det kan handla om att få en tenta framflyttad några timmar eller till en annan dag om det är match, förskjuta en inlämning eller om man missat en föreläsning få möjlighet att gå igenom den med läraren efteråt, förklarar Mikaela och konstaterar att det helt enkelt handlar om extra hjälp när studierna krockar med idrottsutövandet.

   Examensjobb för Volvo

   Mikaela läser nu sista terminen och i juni är hon färdigutbildad maskiningenjör.

   –  Det är en bred utbildning med ämnen som passar mig. I början är det mycket matte så man förstår tänket. Jag är en problemlösare och tycker det är kul.

   Just nu, vid sidan av handbollen, är det stort fokus på examensarbetet och även på att söka jobb.

   –  Vi gör ett projekt för Volvo Trucks där vi tittar på en del lastbilar. Hur man kan få både längre och tyngre fordon att bli mer stabila på vägen. Vi försöker hitta ett koncept som motsvarar förhoppningarna.

   Fullt fokus

   Mikaela räknar med att handbollen tar i snitt fyra timmar om dagen med resor, matcher, individuell träning och gruppträningar. Och idrotten har även påverkat hennes sätt att studera.

   –  Det har gjort att jag känner mig extremt effektiv med det jag gör, oavsett om det är träning eller studier. Det jag gör fokuserar jag fullt ut på. För mig har det verkligen fungerat bra med att kombinera studier och elitidrott, men man behöver ju inte göra det på heltid.

   Även vid sidan av handbollsplanen är Mikaela en lagspelare.

   –  Jag går i en jättebra klass och vi är fem tjejer som har hållit ihop sen början. Studierna bli mycket lättare om man kan hjälpa, lära och bära varandra. Vi är ett gäng som fungerar helt fantastiskt bra tillsammans, så det betyder också mycket.

   Avgjorde matchen i sista sekunden

   Den 9 april möttes Skara HF och Skuru IK i en andra SM-semifinal. En otroligt spännande match som avgjordes först i den sista sekunden – av Mikaela. Den 24 april skulle semifinal tre mellan Skara HF och Skuru spelats, men den matchen är nu framflyttad till 29 april. Bäst av fem matcher gäller.

   –  Vissa perioder är lite lugnare både i handbollen och med studierna, men nu är det verkligen inte så. Det handlar om att prestera extremt mycket på båda ställena.

   Och prestera det gjorde verkligen Mikaela i den andra semifinalmatchen.

   Läs mer om elitidrottsvänliga studier

   Publicerad: 2021-04-21
   Senast ändrad: 2021-04-21
   Sidansvarig: webmaster@his.se