Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Renés ex-jobb hjälper svenskt stålföretag

   Publicerad 19 oktober 2022

   När René Locher från Schweiz hade jobbat några år bestämde han sig för att börja studera igen. Den här gången ville han läsa utomlands och valet föll på Sverige och Högskolan i Skövde. Ex-jobbet gjorde han på stålföretaget Ovako. Samarbetet var väldigt framgångsrikt och företaget använder nu programmet som René utvecklade. Han blev dessutom erbjuden jobb.

   René Locher hade en kandidatexamen inom elektronik och under de studierna åkte han på ett utbyte till Mexiko. Efter sin examen började han jobba som ingenjör inom elektronik och trivdes bra, men så väcktes tanken på att läsa en magisterutbildning.

   – Jag ville vidga mina vyer och ville plugga utomlands igen. Jag fastnade för magisterutbildningen Data Science på Högskolan i Skövde. Jag är intresserad av Data Science och AI, det finns många jobb där det är bra att kunna det. 

   När det var dags för examensarbete valde René Locher att göra det tillsammans med ett företag inom stålindustrin.

   – I Schweiz är det normalt att göra sitt ex-jobb på ett företag, men jag visste inte hur det var i Sverige. Jag hoppades på det, eftersom det är väldigt bra och lärorikt att försöka förstå kundens eller företaget problem. Det kan också vara en väg in i branschen, säger han.

   Svenskt företag använder Renés program

   René samarbetade med Ovako, och det var ett framgångsrikt samarbete. Dataprogrammet René konstruerade lyckades läsa serienumren på 91 procent av de stora stålbalkarna. Det ska jämföras med dataprogrammet företaget tidigare köpt in och som bara lyckades få korrekt resultat på en tredjedel.

   – De hade ett praktiskt problem, och det kunde jag lösa eftersom jag lyckades hitta en annan teknisk lösning på hur man läser av serienumren på balkarna.

   Företaget har integrerat Renés system i tillverkningsprocessen och har precis börjat använda det.

   – De kommer att använda det och jag har jobbat med dem under sommaren för att implementera det. Ovako erbjöd mig också ett jobb, men det var aldrig mitt mål att bo i Sverige och det skulle bli svårt att jobba med dem från Schweiz under en längre tid. Men självklart hjälpte jag dem att komma igång.

   Edwin Privschek, Group Process Improvement Manager på Ovako, var René Lochers handledare.

   – Vi är mycket nöjda med René och det arbete han har gjort. Vi har den traditionella kunskapen om maskiner och material som behövs inom stålindustrin, men vi behöver definitivt få in mer kunskap när det kommer till nya teknologier som AI, olika analysverktyg och digitalisering. Samarbetet med Högskolan i Skövde betyder mycket för oss. Vi lär oss mycket och uppskattar verkligen ny kunskap från studenterna. Stålindustrin är väldigt traditionell, så vi behöver en ny generation av ingenjörer som har det här kunnandet, säger Edwin Privschek.

   Studenter från hela världen i Skövde

   Trots att René bestämde sig för att flytta tillbaka till Schweiz kommer han inom kort att börja arbeta på ett svenskt företag, men i sitt hemland.

   – Jag har fått en tjänst som elektronikingenjör på ABB. Jag är ganska säker på att jag behöver mina kunskaper från Data Science där också, det finns alltid saker som behöver lösas av Data Science.

   Kan du säga något om hur det var att studera på Högskolan i Skövde, jämfört med i Schweiz?

   – Mitt universitet här hemma är mindre än Högskolan i Skövde och inte alls så internationellt då det bara fanns tre internationella studenter. I Skövde träffar man studenter från hela världen och jag trivdes verkligen med att bo i studentkorridor. Då är det lätt att träffa andra studenter, möta nya kulturer och vi lagade dessutom ofta mat tillsammans. Under min tid i Skövde började jag även med bergsklättring och det är en sport jag kommer att fortsätta med.

   Har du några råd till studenter som funderar på att studera utomlands?

   – Ja, bara gör det! Det är alltid kul! Jag har ju gjort det två gånger!

   Läs mer om magisterutbildningen Data Science

   Publicerad: 2022-10-19
   Senast ändrad: 2022-10-19
   Sidansvarig: webmaster@his.se