Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Färre antas till Högskolan i Skövdes utbildningar

   Publicerad 12 juli 2022

   Under pandemin ökade Högskolan i Skövde sin antagning av studenter. Nu går Högskolan dock gradvis tillbaka till mot de antagningsnivåer som gällde innan pandemin. Till hösten kommer 5 382 studenter att erbjudas en plats på Högskolans utbildningar. Det är en nedgång med nästan tio procent jämfört med 2021.

   Studenter på Högskolans campus. Foto: Högskolan i Skövde

   Under 2020 och 2021 gjorde regeringen och riksdagen stora satsningar på högre utbildning. Satsningarna var ett sätt mildra covid-19-pandemins negativa effekter på samhällsekonomin. Som en konsekvens av statens satsningar kunde Högskolan i Skövde under 2020 och 2021 anta fler studenter till sina utbildningar, än tidigare.

   En återgång till läget innan pandemin

   På Högskolan i Skövde innebär höstterminen 2022 en gradvis återgång till hur situationen var innan pandemin slog till. Förändringen syns bland annat i Högskolan i Skövdes antagningssiffror för höstterminen. Jämfört med motsvarande antagningsomgång 2021 har antalet antagna personer till utbildningsprogrammen minskat med 3,5 procent och till de fristående kurserna med 14,5 procent.

   – Under pandemin fick vi ett större utbildningsuppdrag av staten och utbildade fler studenter än vi gjort på många år. Nu har utbildningsuppdraget minskats igen och nedgången i antalet antagna är en direkt konsekvens av detta, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

   Färre fristående kurser

   Ett exempel på skillnaden mellan 2021 och 2022 går att spåra i antalet fristående kurser på Högskolan. Inför höstterminen 2021 kunde den som ville läsa en fristående kurs välja mellan ungefär 220 ansökningsalternativ. Inför årets hösttermin har siffran minskats ned till runt 160.

   – Antalet sökbara fristående kurser brukar gå lite upp och ned. Men i år är nedgången väldigt tydlig och det beror just på att vi anpassar oss till det nya läget, säger Lars Niklasson.

   Tacka ja innan 22 juli

   Alla som idag har blivit antagna eller reservplacerade har fram till den 22 juli att tacka ja eller nej till sin plats. Därefter görs ytterligare ett urval. Resultatet av den andra antagningsomgången publiceras den 28 juli och därefter får alla det slutliga antagningsbeskedet.

   För vissa kurser och program finns möjligheten att göra en så kallad sen anmälan. I de fall detta är möjligt kommer utbildningarna att öppna för anmälan den 15 juli.  På Högskolan i Skövdes webbplats (his.se) och på antagning.se går det då att se vilka utbildningar som öppnar för sen anmälan.

   Publicerad: 2022-07-12
   Senast ändrad: 2022-07-12
   Sidansvarig: webmaster@his.se