Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Stor del av forskningen från Högskolan tillgänglig för alla

   Publicerad 22 oktober 2021

   Forskare vid Högskolan i Skövde publicerar allt fler artiklar med öppen tillgång för alla (Open access). Statistik från Kungliga biblioteket visar att 2020 hamnade Högskolan på en delad andraplats bland landets lärosäten när det gäller hur stor andel av de granskade artiklarna som publicerades öppet tillgängligt.

   Campus under solig höstdag

   Med öppen tillgång kan forskningsresultaten få större synlighet och spridning. Artiklar som tidigare endast var tillgängliga inom de institutioner som kunde betala för en prenumeration, kan nu läsas av alla. Det möjliggör en bredare användning av forskningens resultat i samhället och underlättar för den forskning som bedrivs inom näringslivet, i offentlig sektor och vid mindre resursstarka lärosäten.

   Den 25-31 oktober pågar den internationella Open access-veckan som i år har temat: ”It matters how we open knowledge: Building structural equity”. På Högskolan i Skövde uppmärksammas open access-veckan genom ett arrangemang den 25 oktober. Arrangemanget fokuserar på val av licenser vid publicering av forskningsresultat och vid tillgängliggörande av forskningsdata. Vid det här tillfället diskuteras också tjänster för behandling och förvaltning av forskningsdata.

   Andelen öppet tillgängliga artiklar ökar

   Kungliga biblioteket som har i uppdrag att främja och samordna arbetet för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer har tagit fram statistik över utvecklingen: Öppen tillgång i siffror – Kungliga biblioteket – Sveriges nationalbibliotek – kb.se. Andelen av de granskade artiklarna som är publicerade med öppen tillgång är störst inom medicin, hälsovetenskap, lantbruksvetenskap och veterinärmedicin och på lärosätesnivå var det under 2020 Gymnastik- och idrottshögskolan som hade störst andel öppen tillgång, följt av Högskolan i Skövde och Sveriges lantbruksuniversitet.

   En egen genomgång på Högskolan visar att antalet öppet tillgängliga granskade artiklar av Högskolans forskare ökade med 35 procent mellan 2019 och 2020. Preliminära siffror så här långt i år visar på en fortsatt ökning under 2021.

   – Eftersom vi har tecknat ett flertal avtal med de stora förslagen som inkluderar avgifter för öppen publicering är det glädjande att se att det ger effekt. Sen spelar det såklart även stor roll att forskningsfinansiärerna i allt högre utsträckning ställer krav på öppen tillgång, säger Lotta Gustafsson, bibliotekschef på Högskolan.

   Kontakt

   Publicerad: 2021-10-22
   Senast ändrad: 2021-10-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se