Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Professor från Australien hedersdoktor vid Högskolan i Skövde

   Publicerad 22 februari 2023

   Högskolan i Skövde har utsett Deborah Lupton, professor på University of New South Wales i Sydney, Australien, till sin första hedersdoktor i området Hälsa i det digitala samhället. Den nya hedersdoktorn promoveras i samband med Högskolans akademiska högtid den 10 mars.

   Årets hedersdoktor vid Högskolan i Skövde är Deborah Lupton, professor på University of New South Wales i Sydney, Australien. Hon är den första hedersdoktorn som Högskolan utser inom området Hälsa i det digitala samhället.

   – Det är en fantastisk känsla att bli hedrad på det här viset, särskilt som jag redan har starka kopplingar och samarbeten med kollegor i Sverige och de andra nordiska länderna. Jag har alltid känt mig väldigt välkommen och uppskattad i dessa länder, med mycket att prata om när det gäller gemensamma intressen. Att jag nu blir utsedd till hedersdoktor innebär att jag alltid kommer att ha en speciell relation till Högskolan i Skövde, säger Deborah Lupton.

   Deborah Lupton har en bakgrund inom sociologi, samt medie- och kulturstudier. I sin forskning kombinerar hon kvalitativa och innovativa sociala forskningsmetoder med sociokulturell teori. Hennes forskning fokuserar på användning av nya digitala medier inom medicin och folkhälsa. Hon studerar bland annat hur de medierna är fokus för ett ökande intresse i samhället, hur de kan ha oväntade effekter för patienter och vårdpersonal samt hur de kan påverka hur samhället arbetar med digitala teknologier inom folkhälsa och hälso- och sjukvård.

   Hon arbetar i dag på Centre for Social Research in Health och på Social Policy Research Centre. Hon är även People Co-Leader på Australian Research Council Centre of Excellence for Automated Decision-Making and Society.

   Stor inspirationskälla för Högskolan

   Deborah Lupton är också författare eller medförfattare till ett tjugotal böcker, bland annat till Digital Health – Critical and Cross-Disciplinary Perspectives. Den har utgjort ett viktigt inspel i Högskolans arbete med forskningsmiljön Digital HEAlth Research (DHEAR).

   I motiveringen framgår att Deborah Luptons arbete inom digital hälsa varit en inspirationskälla för Institutionen för hälsovetenskaper på Högskolan i Skövde. Hennes fokus på tvärvetenskapliga perspektiv har haft betydelse för utvecklingen av området digital hälsa på Högskolan. Bland annat har hennes arbete inspirerat till delar av innehållet i magisterprogrammet ”Folkhälsovetenskap: Digital hälsa och kommunikation”.

   – Det är underbart att se utvecklingen av det nya programmet inom digital hälsa på Högskolan i Skövde, och fantastiskt att få veta att min forskning har bidragit till den här spännande satsningen, säger Deborah Lupton.

   Hennes arbete och tankar har även bidragit till Högskolans forskning inom området.

   – Professor Luptons arbete har haft betydelse för Högskolans utveckling. Under hösten fick vi examenstillstånd på forskarnivå inom området Hälsa i det digitala samhället, vilket är Högskolans andra examenstillstånd på forskarnivå. Forskare som professor Lupton är en stor inspirationskälla för detta breda område och dess tillämpningar, säger Alexandra Krettek, professor i folkhälsovetenskap samt dekan för Högskolan i Skövde.

   Deborah Lupton promoveras till hedersdoktor under Högskolans akademiska högtid den 10 mars. Hon kommer att besöka Sverige och Högskolan i Skövde i början av 2024.

   Kontakt

   Professor i folkhälsovetenskap/Dekan

   Bitr. professor/Prodekan

   Publicerad: 2023-02-22
   Senast ändrad: 2023-02-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se