Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   "Data Science vid Högskolan i Skövde var mitt förstahandsval"

   Publicerad 10 januari 2023

   Efter två universitetsexamina bestämde sig Fatime Toci för att fortsätta studera, men den här gången i ett annat land. Hennes bror uppmuntrade henne att åka till Sverige och ett stipendium förverkligade drömmen om att studera utomlands. – Masterprogrammet Data Science vid Högskolan i Skövde var mitt förstahandsval, säger hon.

   Fatime Toci är från Albanien och växte upp i huvudstaden Tirana. På gymnasiet läste hon både avancerad matematik och engelska och var övertygad om att hon skulle läsa vidare på universitet. Hon valde mellan att studera kemi, arkitektur eller informationsteknologi.

   – Jag tittade på jobbmöjligheterna och bestämde mig för att jag ville studera informationsteknologi. Det var ett nyare ämne vid universitetet i Tirana och självklart ett ämne jag var intresserad av.

   Hon gick på ett av de största universiteten i Albanien. Efter sin kandidatexamen fortsatte hon sina studier genom att läsa ett masterprogram i informationsteknologi.

   Efter studierna fick Fatime jobb som dataingenjör på ett internationellt flygbolag.

   – Jag började arbeta för Lufthansa eftersom de har en filial i Albanien. Jag jobbar fortfarande för dem, men på distans. Mitt stipendium täcker ungefär hälften av kostnaderna för mina studier här i Sverige.

   Inte vant sig vid kylan

   Efter sommaren lämnade Fatime och hennes fästman, som också är masterstudent vid Högskolan i Skövde, södra Europa för att flytta till Skövde.

   – Vi läser båda masterprogrammet Data Science. Jag ville ha en andra magisterexamen och nu i Data Science eftersom företag över hela världen anställer allt fler Data Scientists, och det är vad jag siktar på att få jobb som.

   Hur kommer det sig att du valde att studera i Sverige och Skövde?

   – För mig har Sverige alltid varit ett land som ligger långt bort, men min bror hade faktiskt stort inflytande på mig när han berättade vilken möjlighet det var. Det gjorde att jag började titta på olika utbildningar i Sverige. Jag läste kursplaner och sökte information om olika masterprogram och lärosäten, och kom fram till att masterprogrammet Data Science vid Högskolan i Skövde var mitt förstahandsval om jag skulle plugga här.

   Fatime beskriver svenskar som vänliga och hjälpsamma.

   – Ja, jag tycker att alla är väldigt hjälpsamma. Jag har varit på olika myndigheter som Skatteverket och upplever att det är lätt att få hjälp.

   Fatime är väldigt disciplinerad och fokuserad på vad hon vill uppnå under sin tid vid Högskolan. Det mesta av hennes tid handlar om studier och arbete.

   – För mig är det ok att både jobba och studera samtidigt under det här året. Att plugga och jobba är nästan det enda jag gör, men det är mitt val. Vi har dock hunnit besöka några andra städer, Göteborg och Jönköping och till våren planerar vi att åka till Stockholm. Jag gillar också naturen här, den är så vacker. Däremot har jag inte vant mig vid kylan än, men min fästman gillar det kalla vädret. Och till en början var jag inte heller van vid tystnaden, att det var så tyst i en stad; det är inte alls så i Tirana med en befolkning på närmare en miljon.

   Uppskattar Högskolans Språk- och kulturcaféer

   Högskolan i Skövde anordnar varje vecka ett Språk- och kulturcafé som lockar många studenter. Fatime har varit på de flesta kaféerna under höstterminen.

   – Träffarna har varit till stor hjälp för att få möjlighet att öva det jag har lärt mig under föreläsningarna i svenska. Även för att få självförtroende och inte minst mod att våga prata svenska. Ines Niksic, adjunkt i svenska, har också varit till stor hjälp för oss när det gäller att bättre förstå språket. På campus uppskattar jag verkligen byggnaderna eftersom det finns många bra platser där vi studenter kan sitta och studera. Framför allt gillar jag biblioteket där man kan boka ett studierum. Det är också bra att det finns små pentryn där man kan värma sin mat.

   Har du några råd till personer som funderar på att studera utomlands?

   – Mitt råd är att läsa på om olika utbildningar, vilka ämnen som ingår och om olika lärosäten, men även skaffa sig information om landet.

   Läs mer om Data Science - masterprogram

   Publicerad: 2023-01-10
   Senast ändrad: 2023-01-10
   Sidansvarig: webmaster@his.se