Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Ex-jobb i folkhälsovetenskap tog Olivia till Kenya

      Publicerad 19 januari 2023

      Hur ser vaccinationstäckning, kunskap och attityd ut när det gäller covid-19 hos vårdpersonal på hälsocentraler i Kenyas huvudstad Nairobi? Det undersökte Olivia Nilsson i sitt examensarbete. Drömmen är nu att jobba med folkhälsa i ett utvecklingsland.

      Olivia Nilsson läste först till biomedicinsk analytiker och har arbetat som driftansvarig på ett kemilabb. Efter de hektiska pandemiåren på laboratoriet bestämde Olivia sig för att läsa vidare och valet föll på magisterprogrammet Folkhälsovetenskap - smittskydd och vårdhygien vid Högskolan i Skövde.

      – Jag kan se nu att jag alltid varit intresserad av folkhälsovetenskap, men att det tog ett tag att ringa in ämnet. Under utbildningen blev det tydligt för mig att jag har varit på väg mot det här hela tiden.

      Magisterutbildningen ges helt på distans och då den sker på halvfart läser studenterna under två år.

      – Det passade mig väldigt bra att studera på distans. Det underlättar också för dem som vill fortsätta arbeta en del under studietiden, men jag kompletterade med andra kurser och studerade på heltid.

      När det var dags för examensarbete fanns möjlighet att förlägga studierna utomlands i ett utvecklingsland för att samla in material till uppsatsen.

      – När jag läste min grundutbildning var jag i Guatemala på ett MFS-stipendium (Minor Field Studies) och när jag fick reda på att man kunde söka det stipendiet ytterligare en gång gjorde jag det.

      Aktuellt ämne och Östafrika lockade

      Att det blev Kenya den här gången berodde dels på att Olivia alltid haft ett stort intresse för Östafrika eftersom hennes mamma har arbetat där, dels att hennes handledare tidigare varit i landet och kunde förmedla kontaktpersoner. Det har dock varit ganska många utmaningar, inte minst med att få alla etiska godkännanden från olika kenyanska samhällsinstanser.

      – Jag skulle varit där i två månader, men som tur var kunde jag förlänga vistelsen till tre månader och kom hem i december. Det tog mycket längre tid än det var sagt att få alla tillstånd så själva enkätundersökningen gjorde jag under de sista veckorna.

      Genom enkäten ville Olivia få fram hur vaccinationstäckningen såg ut bland vårdpersonalen på hälsocentraler i centrala Nairobi, men även i slumområden i utkanten av storstaden. Hon ville även få svar på hur kunskapsnivån och attityderna kring covid-19-vaccin såg ut.

      – Jag ville undersöka det här eftersom det är ett väldigt aktuellt ämne och hälso- och sjukvårdspersonal har ett stort inflytande på andra människor. Många vänder sig till vårdpersonal med sina frågor, vilket gör att deras kunskaper, attityder och åsikter om vaccination sprids i samhället.

      Kunskapsluckor om vaccinet

      Olivias undersökning, som baseras på 350 enkätsvar, visar att vaccinationstäckningen bland vårdpersonalen på hälsocentralerna i Nairobi är hög.

      – Resultatet visar 85 procent är fullvaccinerade och attityden mot vaccin är generellt positiv, men det finns en hel del kunskapsluckor vad gäller covid-19-vaccin och det behövs utbildningsinsatser. En del trodde att man genom vaccinet får levande covidvirus injicerat och ungefär var fjärde person trodde eller var osäker på att vaccinet kunde förändra ens gener.

      I Kenya är vaccinationstäckningen bland den vuxna befolkningen låg, omkring 36 procent, men i vissa regioner så låg som tio procent. I Nairobi är runt 55 procent av den vuxna befolkningen fullvaccinerade.

      – Med tanke att på att vårdpersonal får många frågor om vaccin mot covid-19 är det viktigt att de har rätt information och kunskap, så de kan förmedla den vidare.

      Nyligen var det examination på Högskolan i Skövde och Olivia fick då presentera och svara på frågor om sitt examensarbete inför lärare och klasskamrater. The County Government i Nairobi kommer att få ta del av hennes resultat och förhoppningen är att arbetet används som underlag för att utföra riktade utbildningsinsatser till vårdpersonal. För Olivias del har både utbildningen och studien i Kenya väckt stort intresse och hon hoppas kunna arbeta med folkhälsa i något utvecklingsland. 

      Examensarbetet har titeln: SARS-COV-2 vaccine uptake, knowledge, and attitude among health workers in Nairobi, Kenya.

      Läs mer om magisterprogrammet Hälsovetenskap – smittskydd och vårdhygien

       

      Publicerad: 2023-01-19
      Senast ändrad: 2023-01-19
      Sidansvarig: webmaster@his.se