Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Att vara utbytesstudent i Skövde – känns som en trevlig dröm

   Publicerad 2 augusti 2021

   Trinidad Sánchez Montoya kom till Skövde som utbytesstudent i ett halvår. Efter en termin bestämde hon sig för att förlänga sin vistelse i Sverige och fortsätta studera vid Högskolan i Skövde. – Det har känts som en otroligt trevlig dröm. Det svåraste har nog varit att dra för gardinerna ordentligt för att undvika att vakna av den supertidiga soluppgången på våren och försommaren, säger hon och skrattar.

   Bild på studenten Trinidad Sánchez Montoya

   Trinidad Sánchez Montoya växte upp i Almeria, en liten stad i södra Spanien. Blåsiga och soliga dagar är vanliga och på gårdarna i området odlas tomater och paprika.

   – Jag flyttade till Malaga för att studera för att Industrial Technologies Engineering och började sedan läsa Industrial Engineering som min master.

   Trinidad undersökte möjligheterna att under en termin studera utomlands som utbytesstudent.

   – När jag väl vet att jag ville studera i Sverige valde jag Högskolan i Skövde. Det var ett av Erasmus-alternativen vid mitt hemuniversitet och jag hade några klasskamrater som tidigare hade läst här och verkligen gillade det.

   Var inte redo att lämna Sverige

   Men en termin räckte inte för Trinidad som förlängde sin vistelse i Sverige till ett helt år.

   – Flera faktorer påverkade mitt beslut att stanna kvar längre i Sverige. Det var bland annat studierna, människorna och Sverige i stort som påverkade mitt beslut. De flesta faktorer påverkades också på något sätt av pandemin.

   Under sin andra termin på Högskolan i Skövde har Trinidad Sánchez Montoya slutfört masterprogrammet Intelligent Automation och dessutom tagit sin magisterexamen i industriell teknik från hemuniversitet online.

   – Jag skulle åka tillbaka efter ett halvår i Skövde för att avsluta min master i Malaga, men jag ändrade mina planer och gjorde det online. Jag kom till Sverige från ett land där, som många andra länder, avstängningar hade pågått i flera månader och man fick bara vistas ute några timmar om dagen. Tanken på att behöva åka tillbaka till den osäkerheten och begränsningen var inte alls tilltalande. Här i stället har det inte varit sådana nedstängningar. Och jag är så fascinerad av landskapet, sjöarna, vandringslederna, snön på vintern, fåglarna, blommorna och förändringarna i dagsljus - allt kändes så nytt och spännande att se och uppleva att jag inte ville missa slutet av vintern, våren och att vara här på sommaren. Till och med att kunna shoppa på söndagar bidrog till mitt beslut att stanna.

   Många nya vänner och mindre stressiga studier

   En annan bidragande orsak är alla nya människor hon mött. Trinidad beskriver spänningen att få nya vänner i början av sin första termin när det fortfarande var undervisning på campus.

   – Jag har fått så många nya vänner och tanken på att lämna dem kändes helt överväldigande. Att jag varit ensam under lockdown i Spanien och snabbt fått så många nya vänner här gjorde att jag verkligen inte vill säga adjö efter så kort tid. Jag ville läsa med dem ytterligare en termin på Högskolan.

   Hon nämner också att det olika sättet att undervisa vid svenska och spanska lärosäten påverkade hennes beslut och förklarar hur uppgifter och slutprov utvärderas annorlunda.

   – Vid mitt hemuniversitet, liksom vid många andra lärosäten, är slutproven helt avgörande för om du blir godkänd på en kurs eller inte. Här ser man det på ett annat sätt och alla olika delar vägs in i kursen när det gäller slutbetyget, det tog bort mycket stress från mig. Visst, studier är alltid stressande, men sedan pandemin har det varit ännu svårare då studierna i stor del varit på distans. För mig var det skönt och bra att kunna studera här i Skövde på en plats där jag verkligen fick större motivation.

   Hur skulle du summera din tid i Sverige, Skövde?

   – Det har varit en fantastisk upplevelse. Jag har lärt mig mycket, träffat riktigt coola människor, upptäckt överraskande platser och haft så kul. Det har känts som en otroligt trevlig dröm.

   Vad tror du att du gör om fem år?

   – Det kommer förhoppningsvis att vara ungefär då jag avslutar min doktorsexamen och börjar bestämma vad jag ska göra därefter. Nu vet jag inte vad det skulle kunna vara. Jag har ingen aning om var jag ska bo, men jag vet att jag vill komma tillbaka till Sverige någon gång och om det inte kan är om fem år, kan det vara om tio.

   Publicerad: 2021-08-02
   Senast ändrad: 2021-08-02
   Sidansvarig: webmaster@his.se