Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Huu Thien bytte Vietnam mot Data Science och dans i Skövde

   Publicerad 23 november 2022

   Studenten Huu Thien Nguyen bytte två årstider i Vietnam mot fyra i Sverige när han började studera masterprogrammet Data Science på Högskolan i Skövde. Nu pluggar han och arbetar på heltid som data scientist, och tävlar i SM i dans. Det viktigaste vill skicka med nya studenter är ”utmana dig själv och tacka aldrig nej till en möjlighet”.

   Huu Thien Nguyen växte upp i staden Da Nang i centrala Vietnam. Han studerade sin kandidatutbildning inom informationsteknologi i Ho Chi Minh-staden och arbetade sedan två år som Technical Specialist (teknisk specialist).

   – Det var en fantastisk grund för att få stipendium till att studera i Sverige, säger Huu Thien Nguyen.

   Och han åkte till Sverige för att läsa masterprogrammet Data Science vid Högskolan i Skövde.

   Varför valde du Högskolan i Skövde?

   – Det korta svaret är att Sverige är en av de mest framstående nationerna inom data science och innovation. Skövde ligger dessutom nära både Norge, Göteborg och Köpenhamn. Det är ett gynnsamt geografiskt läge med mycket potential för framtida karriär.

   Och varför just Data Science?

   – Data Science har obegränsat med potential. Oavsett vilken bakgrund och kunskap du har kan du applicera den på data science.

   Huu Thien Nguyen studerade först lingvistik, men ändrade sig och bytte inriktning mot IT istället.

   – Jag ville testa teknologi. Och tack vare att jag även har läst lingvistik kan jag applicera det också på data science och artificiell intelligens, AI. När du söker jobb inom data science finns det många fördelar med att ha flera olika kompetenser inom ämnet.

   Finns det några skillnader mellan att studera i Vietnam och att studera i Sverige?

   – Ja det är verkligen en total omställning. Här måste du själv ta initiativ till att studera och det är mycket självstudier. Sverige har en ”platt” samhällsstruktur som inte är så hierarkisk, det är enkelt att ta kontakt med lärare och ställa frågor till dem. I mitt hemland däremot måste man alltid boka möten med lärare i förväg och det är ofta väldigt svårt att få möjlighet att ställa frågor till professorer. Sen måste du också anpassa dig till klimatet i Sverige. I södra Vietnam har vi två säsonger, torka- och regnperiod. I Sverige finns det fler årstider och större variation.

   Hur var det då att komma till ett helt nytt land för att studera?

   – Det är ett bra tillfälle att få utforska min egen potential. Alla här värdesätter din talang. Vill du föreslå en innovativ idé lyssnar folk alltid till din rekommendation. Det är väldigt enkelt att kommunicera.

   När Huu Thien Nguyen kom till Sverige funderade han på vad han skulle göra på fritiden. Snart stod det klart och han startade ett band.

   – När du träffar en annan person i Sverige, kanske en annan student, är sannolikheten stor att den personen kan spela ett instrument.

   Men för ett år sedan bytte han musiken mot dansen. På en dansskola i Skövde började han dansa bland annat rumba, samba, salsa, vals och tango, och har nu tävlingsdansat i SM.

   – Vem säger att en it-student och en ingenjörsstudent inte kan dansa? Det är fantastiskt att du kan komma till ett annat land och testa nya saker. I Skövde finns det många olika aktiviteter att testa. Men det pratas inte så mycket om det så du måste söka upp en del själv.

   Jobbar och studerar 100 procent

   Huu Thien Nguyen jobbar som data scientist i Göteborg, samtidigt som han pluggar på heltid. Han ser inga problem, och menar att det bara är positivt att få öva på att organisera och vara anpassningsbar.

   – Jag gillar att utmana mig själv. Jag har sett studenter som inte når sina mål på grund av att de säger nej till möjligheter som dyker upp. Jag tycker att det är viktigt att vara öppensinnad och kliva ur sin komfortzon.

   Personer kunniga inom data science är hett eftertraktade på den svenska arbetsmarknaden. Huu Thien Nguyen ser därför positivt på sin framtid.

   – Det är flera företag som erbjudit mig ett jobb. Men jag vill doktorera och jag kommer ta i beaktning vilka som bäst kan hjälpa mig att nå en doktorsexamen.

   Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att studera i Skövde?

   – Lev livet slumpmässigt och säg ja till olika möjligheter. Skövde är en av de bästa inkubatorerna för personer med data science-kompetens, både när det gäller studier och arbete, så det är en toppengrej att komma hit.

   Läs mer om Data Science - masterprogram

   Publicerad: 2022-11-23
   Senast ändrad: 2022-11-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se