Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Visumbekymmer stoppade inte Sofie från att studera i USA

   Publicerad 19 augusti 2021

   Studenter som tänkt att studera i USA under höstterminen fick i början av sommaren ett tråkigt besked. Amerikanska ambassaden i Stockholm slutade handlägga visum och drömmen om USA verkade kanske långt borta för många. Men Sofie Bilberg, sistaårsstudent på Högskolan i Skövde, gav sig inte. För att lösa situationen lyckades hon få sitt visum via amerikanska konsulatet i Polen. – Det känns fantastiskt bra att jag inte gav upp, säger hon.

   Sofie Bilberg, utlandsstudent i USA

   Som svensk student krävs ett visum för att studera i USA. I vanliga fall är det amerikanska ambassaden i Stockholm som handlägger visum, men på grund av covidregler och resursbrist har de i år fått avbryta det arbetet. De studenter som under sommaren hade tider inbokade i Stockholm fick se sig om efter visum på andra håll i Europa.

   En av dem som har lyckats få ett visum är Sofie Bilberg, som studerar tredje och sista året på programmet User Experience Design på Högskolan i Skövde. Hon hade gått igenom hela den långa processen för att skaffa visum fram till det absolut sista steget, vilket var att boka en tid för en intervju på amerikanska ambassaden i Stockholm. Det var då ambassaden slutade med allt arbete med att handlägga visum för studenter. 

   – Jag bröt bokstavligt talat ihop och trodde att allt var kört. Men med stöd och tips från både närstående och Frida Lindgren som är internationell koordinator på Högskolan i Skövde, kontaktade jag olika ambassader i Europa och lyckades få en tid på konsulatet i Krakow, Polen. Tre veckor senare var jag på plats på amerikanska konsulatet där och dagen efter hade jag mitt visum i handen. Det känns fantastiskt bra att jag inte gav upp, utan gjorde allt för att få tag på ett visum. Det gav ju resultat, säger Sofie Bilberg.

   Kände du någon gång att du hade valt fel land att åka till?
   – Nej faktiskt inte. Jag har alltid velat åka till USA så valet var självklart.

   Slappnade av först på plats

   I början av augusti landade Sofie Bilberg i USA för att studera på Troy University i Alabama.

   Var du nervös över att det inte skulle gå?
   – Ja, väldigt. Jag tappade hoppet där ett tag när amerikanska ambassaden i Sverige slutade handlägga studentvisum, så jag började planera för att vara kvar i Skövde. Trots att jag hade fått tag i mitt visum och blivit tilldelad ett NIE (National Interest Exception), vilket man var tvungen att ha på grund av covid-19, slappnade jag inte av förrän jag landade på amerikansk mark. Det tog mig flera dagar innan jag faktiskt ”förstod” att jag var här och att jag ska bo och plugga här nu. Jag hade varit på helspänn under så lång tid att jag inte riktigt kunde inse att jag faktiskt var här.

   ”Once in a lifetime”

   Varför valde du att studera utomlands?
   – För att det är en once in a lifetime experience! Det låter som en kliché, men det är sant. Jag ville ta chansen att få uppleva en ny kultur, träffa nya människor, växa som person och få minnen för livet.

   Vad har du för förhoppningar inför terminen?
   – Jag hoppas kunna kombinera utbildningen med massor av event på och runtom campus. Sport är en stor del av den amerikanska kulturen så jag förväntar mig att det kommer vara många matcher att gå på. Sedan förväntar jag mig även att få massor av kunskap och lärdomar som jag kommer ha nytta av i framtiden.

   Skulle du rekommendera någon annan att studera utomlands?
   – Ja, ta chansen! Och om du tvekar – gör det ändå! Jag har varit på plats här i snart två veckor och jag älskar det redan. Det är så himla häftigt att uppleva något helt annat som vi inte är vana vid i Sverige. Jag känner redan att jag har vuxit som person då det krävdes mycket för att ens ta mig hit. Det hör inte till vanligheterna att det är så struligt innan, men poängen är densamma – du kommer komma tillbaka med så mycket erfarenhet, minnen och kunskap. Ta vara på den här chansen och åk!

   Kontakt

   Utlandsstudier

   Utlandsstudier

   Publicerad: 2021-08-19
   Senast ändrad: 2021-08-19
   Sidansvarig: webmaster@his.se