Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Studenter kan snorkla med Skövdeforskare i Oslofjorden

   Publicerad 7 februari 2023

   Inom projektet Biologisk mångfald i det marina algbältet får nu studenter möjlighet att snorkla tillsammans med forskarna. Under en sommarkurs på en norsk forskningsstation vid Oslofjorden kan studenterna lära sig mer om insamling av marina smådjur och artidentifiering. En av lärarna är forskaren Sonja Leidenberger, projektledare och lektor i biovetenskap vid Högskolan i Skövde.

   Utanför Bergen, Norge - Projekt Biologisk mångfald i det marina algbältet

   Förra sommaren ägnade sig forskare från Sverige, Norge och Tyskland åt att samla in kräftdjur och andra vattenlevande djurgrupper vid forskningsstationer utmed den norska kusten. Efter insamling av djurarter i vattnet återstod mycket arbete i laboratoriet. Arbetet med att samla in djurgrupper och artidentifiering kommer att fortgå även den här sommaren, men nu tillsammans med studenter.

   – Det är få universitet i Europa som undervisar i taxonomi och det är brist på artspecialister. I anslaget från den norska Artsdatabanken ingår att vi ska stötta taxonomisk forskning och klassificering. Oavsett om det handlar om arter i skog eller vatten så är känslan bäst när man är i fält och redan förra sommaren hade vi med några studenter, men nu tar vi det vidare och ger en kurs för tolv studenter, säger Sonja Leidenberger som också är initiativtagare till projektet.

   Sonja Leidenberger konstaterar att man inom projektet gör en utbildningsinsats nu och hoppas att några studenter kommer att bli mer intresserade av och fortsätta med en inriktning mot artbestämning och/eller marina miljöer. Sommarkursen ges på forskningsstation i Drøbak, Tollboden Norge och norska Forskerskole i Biosystematikk (ForBio) står för studenternas uppehälle i samband med kursen.

   – Kursen är i augusti och vi hoppas att det är lite varmare i Oslofjorden då när vi ska snorkla. Vi kommer att varva fältarbete, föreläsningar och artbestämning och under olika dagar kommer vi ha fokus på olika djurgrupper. Det är verkligen en möjlighet att lära sig mer om insamling av marina smådjur, artbestämning och om olika arters habitat.

   Vem passar den här kursen för?

   – Det är bra att ha grundläggande kunskap om marina miljöer, men man kanske har läst Ekologi och hållbar utveckling. Framför allt ska man vara intresserad av taxonomi, organismernas värld samt vara beredd att kasta sig i vattnet och att bo på en forskningsstation. I ansökan får studenten motivera varför hen ska antas till en av platserna.

   Projektet Biologisk mångfald i det marina algbältet, 2020–2023, beviljades totalt 3,9 miljoner norska kronor från den Norska Artsdatabanken. Forskarna räknar med att projektet ska ge ny kunskap och både arter och livsmiljöer utmed kustbandet, men det ingår också att gå igenom gamla samlingar för att se om artbestämningarna är korrekta. Projektet är ett samarbete mellan Universitetet i Oslo, Naturhistoriska museet vid Universitetet i Oslo, Göteborgs universitet, Universitetet i Bonn och Humboldtuniversitetet i Berlin samt Högskolan i Skövde.

   Läs mer om sommarkursen (ForBio)
   Läs mer om projektet Biologisk mångfald i det marina algbältet

   Kontakt

   Lektor i biovetenskap

   Publicerad: 2023-02-07
   Senast ändrad: 2023-02-07
   Sidansvarig: webmaster@his.se