Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Fler än 1000 elever möter forskare från Högskolan i Skövde

   Publicerad 26 september 2023

   Den 29 september är vetenskapsfestivalen ForskarFredag tillbaka i Skövde med spännande aktiviteter och forskarmöten. Fler än 1000 mellanstadieelever från hela landet träffar Skövdeforskare online och 200 gymnasieelever får på plats lära sig mer om AI, robotar och framtidens vård. Näringsliv och allmänhet får sin chans att möta forskare under en näringslivsfrukost.

   Bilder från Forskarfredag 2021 på Assar

   – Med ForskarFredag vill vi skapa nyfikenhet och intresse för forskning. Det är en chans att prata direkt med forskarna för att få en inblick i vad de gör. Vi vill att fler ska upptäcka att forskare är helt vanliga människor men med ovanligt spännande jobb, säger Christian Boström, forskningskommunikatör på Högskolan i Skövde och projektledare för ForskarFredag i Skövde.

   Festivalprogrammet är späckat med spännande programpunkter och allt är gratis.

   1000 elever får träna på att tänka som en forskare

   Skaraborgs alla mellanstadieelever har bjudits in till en online-sändning från Balthazar Science Center där de får lära sig mer om vad en forskare gör på jobbet och hur man ska tänka för att inte bli lurad. Jonna Kilstam är adjunkt i Företagsekonomi på Högskolan i Skövde. Hon kommer svara på elevernas frågor och berätta om sin egen forskning som handlar om hur samhället kan förbereda sig inför olika kriser.

   Det kommer också bli spännande frågesport där eleverna får träna på att tänka som en forskare. Klurigt och lurigt men hur kan man veta vad som är sant? Under livesändningen kommer fler än 1000 elever från hela landet delta från sina klassrum.

   – ForskarFredag som event är en perfekt möjlighet för oss att samverka med Högskolan i Skövde och få visa det fantastiska som görs av deras forskare samt förhoppningsvis få alla elever som delta att börja fundera på vad en forskare faktiskt gör. Målet är ju att några av dessa elever i framtiden finns på plats i Skövde för att forska. Balthazar har blivit väldigt duktiga på att göra digitala event och det visar sig då skolor från hela landet har anmält sig och vill delta. Att nå över 1000 elever samtidigt känns superkul och visar vilket intresse för vetenskap och lärande det finns, säger Magnus Elmshorn, VD för Balthazar Science Center.

   Näringslivsfrukost på temat kris

   Jonna Kilstam medverkar också tillsammans med sina kollegor Mikael Wickelgren, ekonomie doktor och docent i företagsekonomi samt Anders Billström, adjunkt i företagsekonomi, i en serie miniföreläsningar med den övergripande titeln Kriser och omställning prövar Skaraborg.

   Många företag och organisationer arbetar för att återhämta sig från corona-pandemin, samtidigt måste de hantera situationen med kriget i Ukraina, stigande priser på energi, inflation, lågkonjunktur och den gröna omställningen. Hur kommer omställningen och kriserna att påverka Skaraborg?

   Under tre föreläsningar ges en inblick i forskningsläget och deltagarna får möjlighet att ställa frågor till forskarna. Aktiviteten sker i samarbete med Näringslivsforum Skövde och riktar sig till det lokala näringslivet men också en intresserad allmänhet. Den som anmäler sig får gratis frukost.

   AI, robotar och framtidens vård

   Högskolan i Skövde får även besök av cirka 200 gymnasieelever som läser naturvetenskap, teknik eller vård och omsorg. Natur- och teknikklasserna besöker ASSAR industrial innovation arena där de får träffa forskare som bland annat arbetar med AI, robotar och biovetenskap vid ett antal stationer där de får testa på teknik som forskningen tagit fram.

   Vård- och omsorgseleverna besöker Skaraborgs hälsoteknikcentrum där de får en inblick i framtidens vård och omsorg. De får även möjlighet att testa en äldredräkt som ger en idé om hur det kan kännas att bli äldre.

   En europeisk vetenskapsfestival

   Högskolan i Skövde arrangerar vetenskapsfestivalen ForskarFredag i Skövde tillsammans med Balthazar Science Center, ASSAR industrial innovation arena och Näringslivsforum Skövde. Nationellt samordnas festivalen av Vetenskap och allmänhet. ForskarFredag startade 2006 som en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night, och delfinansieras av EU:s Horisont Europa. Den 29 september 2023, träffas forskare och allmänhet i över 25 länder i hela Europa och närliggande länder.

   För mer information och fullständigt program i Skövde se: www.his.se/forskarfredag.

   För mer information om ForskarFredag och det nationella programmet se: www.forskarfredag.se

   Kontakt

   Forskningskommunikatör

   Publicerad: 2023-09-26
   Senast ändrad: 2023-09-26
   Sidansvarig: webmaster@his.se