Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Mexikanska ingenjörsstudenten Fernanda fann lugnet i Skövde

      Publicerad 3 maj 2023

      Fernanda Morales Peñaloza växte upp i den livliga storstaden Mexico City. Hon bestämde sig för att studera programmet Designingenjör vid Högskolan i Skövde i ett år och fann naturen, lugnet och tystnaden. Nu är hon en del av nätverket Alumni Mexico Sweden, där hon arbetar med att få fler mexikanska studenter intresserade av att studera i Sverige. – Åk! Bara åk, säger hon.

      När industridesignstudenten Fernanda Morales Peñaloza från Mexico City undersökte vart hon kunde åka för sina utlandsstudier letade hon efter något väldigt strukturerat. Hon visste att hon ville till Sverige och valde att studera på programmet Designingenjör vid Högskolan i Skövde i ett år.

      – Design kan vara lite rörigt ibland. Många beslut är väldigt objektiva, så när jag valde vad jag skulle studera i Sverige tänkte jag att ingenjörsvetenskap kunde lära mig mer om metodik och organisation i designprocesser.

      Till en början kände hon sig nervös inför att träffa de svenska studenterna. Hon trodde att de svenska studenterna kanske hade mer avancerade kunskaper och var mer metodiska än vad hon var. Men när kurserna startade insåg hon att de var studenter precis som hon.

      – Vi var på samma nivå. Vi hade samma tvivel, samma problem och kände samma osäkerhet om våra uppgifter. Det var en lättnad att inse det och få lära mig nya saker tillsammans med mina klasskamrater. Innan jag kom till Sverige hade jag hört att det var svårt att få vänner där. Jag var orolig för att jag inte skulle få vänner eller förstå den svenska kulturen. Så småningom fick jag många svenska vänner... men inte på mitt första försök.

      Hur var utbildningen i Sverige?

      – Jag lärde mig precis det jag hoppades på. Som designingenjör är metodiken väldigt strukturerad och specifik i varje projekt. Det var en riktig aha-upplevelse för mig. Jag använder den kunskapen och tillämpar den på mina projekt på jobbet i Mexiko. Jag har till och med lärt mina kollegor de strategier jag lärde mig i Sverige. Om kunden frågar om min design visar jag metoden jag utgått från och förklarar att det slutgiltiga resultatet grundar sig på den.

      – När man studerar i ett annat land lär man sig massor av saker om livet också. Ibland berättar jag för mina vänner att folk i Sverige gör si eller säger så. Jag minns en märklig situation där jag var med i ett grupparbete under kursen Designutveckling, och alla utom jag var svenskar. Vi planerade vår strategi och när vi var överens sa alla ”ja”, förutom en kurskamrat som bara andades in istället (ett norrländskt inandnings-jo). Jag förstod inte vad det betydde, mina kursare var tvungna att förklara det för mig.

      Alumni Mexico Sweden

      Nu, tillbaka i Mexiko, är Fernanda en del av nätverket Alumni Mexico Sweden, AMS. Allt började med att Fernanda var med på ett möte på svenska ambassaden i Mexico City, för att berätta om sin erfarenhet från studietiden i Sverige.

      AMS arrangerar aktiviteter för studenter som ska åka, eller vill åka, till Sverige. Syftet är att dela den svenska kulturen i Mexiko och hålla kontakten med människor som rest till Sverige.

      – Hundratals människor finns i nätverket. Om du är från Mexiko och har varit student i Sverige kan du höra av dig till AMS genom alla våra sociala nätverk och bli en del av vår organisation. Om du ska studera i Sverige nästa år kan du skicka ett meddelande till oss. Vi ger dig både användbara guider och råd. Åk till Sverige, åk!

      Vad har AMS gett dig?

      – En gemenskap där människor delar liknande erfarenheter. I vanliga fall kan det vara svårt att träffa andra med liknande upplevelser och det är lätt att falla tillbaka till sitt vanliga liv. I AMS har vi också möjlighet att jämföra lärosäten. Jag pluggade i Skövde och träffar folk som studerat i Stockholm, och det finns skillnader.

      Vilken typ av skillnader?

      – Skövde är väldigt lugnt. Allt är så tyst. Det finns stora parker och platåberget Billingen. Om du vill njuta av naturen är det bara att ta en promenad. På väg till campus brukade jag gå längs med en bäck, och jag minns att det var så avkopplande att lyssna på vattnets porlande och se harar och änder varje morgon. På campus hörs inga höga ljud, och alla är snälla. Jag älskade verkligen mitt år i Skövde. Det var verkligen annorlunda mot vad jag är van vid. Jag fann lugnet i Skövde.

      Vad är ditt råd till någon som vill studera i Skövde?

      – Det var en otrolig upplevelse. Det förändrade mitt liv, min karriär, och hur jag hanterar mitt arbete. Jag tycker att alla borde få ha samma upplevelse som jag hade. Jag vill att folk ska få vänner, gå på fester och koppla av på Billingen med promenader i naturen. Det finns en stor koppling till naturen i Skövde och det är lätt att resa därifrån till många platser i Sverige. Jag åkte till Kiruna, och väldigt långt norrut till Abisko. Jag älskade snön och jag fick se norrsken. Det var så vackert och det är min önskan att fler ska kunna få en liknande upplevelse och njuta av det.

      – En dag hoppas jag att få åka tillbaka. Jag har en dröm om att åka tillbaka till Sverige för att jobba. Om jag inte kan det, kommer jag definitivt att åka tillbaka på semester, och jag kommer att ta med min mamma.

      Läs mer om programmet Designingenjör

      Publicerad: 2023-05-03
      Senast ändrad: 2023-05-03
      Sidansvarig: webmaster@his.se