Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   HR-chefen Mårten fick hjälp av studie- och karriärvägledare att hitta rätt utbildning

   Publicerad 10 november 2022

   Mårten Stålnacke tog hjälp av Högskolans studie- och karriärvägledare för att hitta rätt utbildning. Han arbetar nu som HR-chef och majoriteten av medarbetarna på företaget Dalocs HR-avdelning har, precis som Mårten, studerat Personal, organisation och ledarskap i Skövde. – Ja, jag har nyligen anställt personer som läst på Högskolan och gjort exjobb hos oss, berättar Mårten.

   När Mårten Stålnacke tog studenten från Västerhöjdsgymnasiet i Skövde hade han ingen aning om vad han ville utbilda sig till, utan bestämde sig för att jobba ett tag och tjäna pengar. Han fick jobb på Volvo Cars och blev kvar inom industrin i ett och ett halvt år.

   – Jag har alltid haft i åtanke att jag skulle läsa vidare, men visste inte alls vad jag ville plugga. Jag gick till studie- och karriärvägledarna på Högskolan och fick jättebra hjälp. Vi pratade om både konkreta yrkesområden som teoretiska studier och jag fick hjälp att ringa in mina favoritområden. Det är nog inte många som tänker på vilken fantastisk hjälp man kan få av dem, konstaterar han.

   Mårten har alltid varit intresserad av ledarskap och efter flera möten med studie- och karriärvägledaren stod det klart att han skulle söka till utbildningen Personal, organisation och ledarskap, POL-programmet.

   – Innan tänkte jag att det kanske är mest Skövdebor som pluggar här, men vi var verkligen en blandad kompott från hela landet, en väldigt bra mix. Utbildningen motsvarade mina förväntningar och projektarbetena var en positiv överraskning för mig. Det var en hel del självständigt arbete, men även mycket grupparbeten och jag hittade min roll i det hela.

   Plugga tillsammans och studiedisciplin

   Under sina studieår var Mårten oftast på plats på campus varje vardag. Han såg det som ett jobb och gillade att ha en tydlig och avgränsad tid för studierna, det gav en bra studiedisciplin. Han tyckte om att sitta i Högskolebiblioteket och plugga med klasskamrater. Han poängterar vikten av att hitta likasinnade i klassen.

   – Vi var ett gäng, fyra-fem personer, som hade samma drivkraft och ambitionsnivå. Vi pluggade ofta tillsammans och vi växeldrog varandra genom kurserna och kunde köra hårt när det krävdes, men vi hann även med att festa och hänga utanför skolan när vi kunde. En del engagerar sig i studentföreningar och kåren, men jag gjorde inte det eftersom jag dels var ungdomsledare inom IFK Skövde handboll, dels jobbade extra på helgerna. Jag har fortfarande än idag, inte kommit ifrån sporthallarna för nu tränar jag min grabbs lag.

   Prioritera kontakter med näringslivet

   Mårten lyfter också att det är viktigt att delta i de aktiviteter Högskolan har och arrangerar tillsammans med näringslivet.

   – Det är väldigt givande att träffa personer från olika företag. I min klass var det säkert 70–80 procent som gjorde sina exjobb mot företag och det var i sin tur exjobbet eller andra kontakter i näringslivet som gjorde att de fick jobb efter studierna. Mitt absolut starkaste råd till de som ska göra exjobb är verkligen att göra det tillsammans med ett företag och inte enbart grotta in sig i vetenskapliga artiklar. Välj rätt och smart så kan det leda till jobb efter studierna, säger han.

   Efter examen började Mårten att arbeta på Volvo Cars igen, men då som HR-generalist. Han trivdes bra, men efter några år fick han en tjänst som HR-chef på Daloc. Han gick från en jättekoncern till ett familjeföretag med cirka 550 anställda, med huvudkontor i Töreboda.

   – Här har jag verkligen kunnat jobba med att effektivisera HR-processer, ledarskap och en större chans att påverka utvecklingen. Det är helt klart spännande.

   På HR-avdelningen är de totalt fyra personer varav två är ganska nyanställda.

   – Det är studenter som gjort sina exjobb hos oss på Daloc. De har läst samma utbildning som jag gjorde och det är en otrolig förmån att få lära känna dem, se hur de jobbar under tiden de gjort sina examensarbeten här. De studenter jag träffat från POL-programmet är verkligen duktiga och har en sådan energi, säger Mårten Stålnacke.

   Läs mer om POL-programmet
   Läs mer om studie- och karriärvägledning

   Vill du veta mer om yrket inom HR eller hur studierna gick till är du  välkommen och kontakta Mårten på marten.stalnacke@daloc.se

   Publicerad: 2022-11-10
   Senast ändrad: 2022-11-10
   Sidansvarig: webmaster@his.se