Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Studentkåren: Att campus hölls öppet var viktigt

      Publicerad 2 mars 2021

      Högskolan i Skövde har sedan länge ett bra och etablerat samarbete med Studentkåren i Skövde. Men 2020 var inte som något annat år och det gemensamma arbetet prövades hårt – och höll i sig genom pandemiåret, kanske till och med lite bättre än tidigare. Studentkårens ordförande Simon Wallin ger sin bild av året som gått.

      Kampanilen en vårdag ovanifrån

      Simon Wallin valdes, i slutet av 2019, till kårordförande för Studentkåren i Skövde och tillträdde den positionen vid årsskiftet 2019/2020. Vid den tiden var det inte tal om något virus. Men Simon Wallins första år som kårordförande blev givetvis inte alls som han tänkt sig.

      – Nej. Men det har varit väldigt intressant. Utbildningsfrågor hamnade i ett helt nytt perspektiv för alla studenter och engagerade. Det handlade inte längre om kursböcker eller kursutbud i ett program. Istället lades fokus på frågor som om campus över huvud taget skulle ha öppet eller hur tentor genomförs på distans.

      Studentlivet betyder mycket

      Han konstaterar att Studentkåren också fick ett väldigt tydligt kvitto på hur viktig den studiesociala verksamheten är. Att studentlivet har större betydelse under studietiden än vad man kanske tänker.

      – Det har varit något vi alltid har ägnat oss åt utan att reflektera över det. Nu har vi plötsligt förstått hur viktigt det är. Det är exempelvis inte bara kul med sittningar och sociala aktiviteter – det är något av det viktigaste vi gör. Det ger studenterna en viktig social kontakt och möjlighet att vara del av studentlivet.

      Under året som gått har Studentkåren arbetat hårt för att upprätthålla studiesociala aktiviteter. Studentkåren jobbar för att studenterna ska få ett nätverk i Skövde, även om de nu studerar på distans. En stor del av det arbetet har hamnat på sektionerna (separata organisationer inom Studentkåren, där studenter som läser samma ämnesområden ingår). Syftet med det är att studenterna ska få möjlighet träffa andra som studerar ungefär samma sak.

      – Exempelvis har sektionen Skills skapat en egen chattkanal med över 200 deltagare och en egen Minecraft-server där studenterna kan ses digitalt. Sektionen Safir hade ett digitalt alla hjärtans dag-event och samtliga sektioner anordnar digitala möten eller tävlingar. Vi försöker göra det vi kan.

      Uppskattar en öppen Högskola

      Många studenter tycker att det är svårt med undervisning på distans och saknar att kurserna inte ges på plats på campus. Hur upplever Studentkåren att situationen har fungerat?

      – Studentkårens uppfattning om året som gått är att det har gått okej. Vi såg förra våren att det fanns stor förståelse för att allt var nytt. Studenterna accepterade att lärarna inte kunde använda Zoom optimalt. Men ju längre tiden har gått blir acceptansen mindre. Många lärare är jätteduktiga, men inte alla. Lösningarna har inte gått i samma takt som förväntningarna. Det orsakar en del frustration och förvirring, när studenterna jämför med olika lärosäten. Alla har olika lösningar.

      Högskolan i Skövde har, under hela pandemin, varit öppen. Även om stor del av undervisningen varit på distans under 2020 och kommer vara så under hela vårterminen, har det ändå varit möjligt för studenterna att komma till campus och använda Högskolans lokaler och utrustning.

      – Jag är otroligt glad över att campus fortfarande är öppet. Det har aldrig varit någon diskussion. Studenter som inte har en dator får komma till campus och de som behöver låna en bok eller läsa en har haft möjlighet att göra det. Det har funnits en stor vilja från Högskolans sida att göra det som är bäst för studenterna. Vi är glada att Högskolan gjort den omställning de gjort och både värnat om studenterna genom att hålla campus öppet och värnat om att behålla utbildningskvaliteten. Vi vill inte att det här ska vara ett år som går att ifrågasätta i efterhand. ”Jaha du klarade den kursen 2020…” Vi har gått hand i hand med Högskolan i det här. Vi hade önskat fler individuella lösningar för studenter som inte själva är i riskgrupp men ändå är oroliga, men har också förstått att det är svårt.

      – En bra sak är att det här året förhoppningsvis har ryckt upp många gamla strukturer. Saker som alltid gjorts på samma sätt har behövt omvärderas. Vi kommer inte gå tillbaka till det gamla normala, vi kommer gå tillbaka till något nytt. Förhoppningsvis har det kommit fram bra lösningar som kommer bestå.

      Studentrepresentant i scenariogruppen

      Studentkåren har också en representant i den ledningsgrupp på Högskolan som det senaste året haft stort fokus på omställningen från campusbaserad till distansundervisning. Gruppen arbetar även med frågor kring olika åtgärder och anpassningar som krävts utifrån smittspridningen. Genom att det deltar en studentrepresentant från kåren får Högskolan också med studenternas perspektiv.

      – Det har känts bra att vara med i scenariogruppen. Våra åsikter har tagits på allvar. Jag måste inte själv ta upp studentperspektivet hela tiden heller. Högskolan har redan stort studentfokus och det märks att studenterna finns i medvetandet hela tiden.

      Vill bara att det ska vara över

      Vi har tittat en del bakåt nu över året som gått, men vad har du som studentkårsordförande för förhoppningar för det här året?

      – Jag hoppas att vi ska kunna starta upp med en social verksamhet igen. Vi vet att många studenter mår dåligt över att behöva sitta i isolering och bara studera hemifrån. Även om utbildningen behöver ske på distans, kanske vi kan ha fysiska träffar men mindre sådana och med restriktioner. I höstas kom det många fler på den covid-anpassade introduktionen än vad vi hade förväntat oss. Vi hörde att 80-90 procent av de nyregistrerade studenterna var på campus de dagarna. Så det jag hoppas på mest är att den här skiten ska vara över så vi kan ha ett vanligt campusintro till hösten.

      Publicerad: 2021-03-02
      Senast ändrad: 2021-03-02
      Sidansvarig: webmaster@his.se