Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   SAGA-priset 2023: de nominerade spelen

   Publicerad 23 oktober 2023

   I samband med årets Sweden Game Conference 25-26 oktober delas Skövde Academic Game Award, SAGA ut för elfte gången. SAGA är Skövde kommuns pris till nya dataspelstalanger vid Högskolan i Skövde. Tre spel, skapade av Skövdestudenter, är nominerade och har chans att vinna 20 000 kronor. Vi har pratat med studenterna bakom Boulogner, On Thin Ice och ScanIt.

   Boulogner

   I spelet Boulogner vaknar du upp en morgon och upptäcker att en oförklarlig katastrof har isolerat Boulognerskogen (stor park i Skövde) från omvärlden. Det är upp till dig som spelare att lösa mysteriet och hitta en väg ur parken som på natten förvandlas till en dödsfälla. Spelet är ett survival-horrorspel i förstapersonsperspektiv där ett fokus på utforskning, resurshantering och spända stridsmoment leder till en mystisk, skrämmande och atmosfärisk kamp för överlevnad.

   Spelet skapades under kursen Spelprojekt 3 våren 2023.

   – Men vi hade gjort prototyp och experimenterat med mekaniker och idéer redan innan dess. Efter kursen fortsatte vi att jobba på Boulogner då vi kände att spelet hade stor potential, och för att det var så himla kul.

   Studenterna bakom spelet kallar sitt team för Mind Games.

   – Boulogner, och andra spel vi en dag vill skapa, handlar till stor del om att sätta press på och leka med spelaren. Den engelska frasen “mind games” innebär att lura, leka med, eller manipulera någon. Vi tyckte att det var en passande ordvits.

   Hur känns det att vara nominerad till SAGA?
   – Det känns jätteroligt! Att vara nominerad är som ett godkännande av idén, som att det inte bara är vi som ser vad som är intressant med spelet.

   Vad skulle det betyda för er om ni vann?
   – Om vi vann skulle det vara ytterligare ett erkännande, och hade också varit en stor motivation för oss i det fortsatta arbetet. Men oavsett om vi vinner eller inte så känns det bara jättekul att få vara med och visa upp spelet!

   Vad händer med Boulogner just nu?
   – Vi jobbar vidare på spelet, och vår plan är att det en dag ska släppas kommersiellt. Just nu finns det inte att ladda ned, men det kommer att finnas att spela på Sweden Game Conference, och det kan absolut bli aktuellt att släppa exempelvis en demo i framtiden.

   Se trailer för Boulogner på YouTube

   On Thin Ice

   On Thin Ice är ett co-op partyspel med en spännande berättelse. Spelarna tar på sig rollerna som två pingviner som jobbar på ett hotell som flyter omkring på ett isflak. Allt sker under överseende av den moraliskt tveksamma hotellchefen – valrossen Mr. Morrison. Till hotellet kommer stökiga hotellgäster i form av isbjörnar. Som vanligt är isbjörnarna både törstiga och trötta så det gäller för pingvinerna att servera öl och vin samt ordna sovplatser för att allt inte ska gå över styr. Spelet bygger på att man har ett bra samarbete i en stressfylld miljö.

   – Vi gillar själva couch co-op-spel så det var ingen tvekan om vad vi ville göra.

   Spelet skapades våren 2022, under kursen Spelprojekt 2. Projektgruppen, som kallar sig Rockhopper Games, bestod av elva studenter som pluggade olika discipliner inom spelutveckling.

   – Gruppen sattes ihop för kursen och för många av oss var det första gången vi träffades. Man får komma ihåg att detta var i slutskedet av pandemin. Pandemin tog slut och restriktionerna lyftes under kursens gång. Då fick vi för första gången se varandra utan ansiktsmasker.

   Var kommer namnet Rockhopper Games från?

   – Spelets huvudkaraktärer är två pingviner och till det första speltestet var de enda grafiska elementen just de två pingvinerna. Resterande spelinnehåll var kuber och andra primitiva element. Spelet blev omtyckt av testarna och fick omedelbart smeknamnet “Pingvinspelet”. När vi funderade på ett namn till gruppen ville vi knyta an till den identiteten. Benjamin, som var gruppens musiker, föreslog namnet Rockhopper till gruppen som tyckte det lät bra men var samtidigt lite frågande. När Benjamin fyllde i att Rockhopper är en pingvinart byttes frågetecken till utropstecken och namnet antogs enhälligt av gruppen.

   Hur känns det att vara nominerad till SAGA?

   – Det är jättekul att vara nominerad till SAGA! Med tanke på alla bra spel vi har sett utvecklas på Högskolan blir en sådan här nominering extra rolig för oss. Det här är något som vi kommer ta med oss i våra framtida karriärer.

   – Skulle vi vinna så visar det att det finns potential för spelet. Samtidigt innebär det att det finns ett incitament för att fortsätta utvecklingen av det.

   Vad händer med On Thin Ice just nu?

   – Efter kursen fortsatte utvecklingen fast med lite lägre intensitet. Bland annat ställde vi ut spelet under en spelmässa i samband med Skövde City Week sommaren 2022. Efter mässan fortsatte våra studier med andra kurser och därför avstannade utvecklingen av spelet, så nu kan man säga att spelet har lagts på is…flak. Vi har gjort spelet tillgängligt som en kostnadsfri demo på itch.io så vem som helst kan spela spelet idag. En vinst i SAGA skulle kunna ge gruppen en nytändning. Bland annat finns sedan tidigare planer på att utöka med fler nivåer som utspelar sig i olika världsdelar med tillhörande grafiska teman.

   Se trailer för On Thin Ice på YouTube
   Ladda ned spelet på Rockhopper Games itch.io-sida

   ScanIt

   I ScanIt spelar du som en kassör i den lokala matbutiken, Beastsy. Spelet efterliknar en vanlig dag i en matbutik, med det lilla förbehållet att kunderna är djur! Utöver det är det inga stora skillnader –chefen klagar, kunderna är jobbiga, och det finns alltid risk att något kan gå snett. Som kassör är det ditt ansvar att se till att alla kunder blir nöjda och får med sig rätt varor hem. Affären har en lugn och skön stämning i början av veckan. Kunderna tackar och är glada om du gör ett bra jobb, men om det blir fel så kommer chefen att höra av sig och sänka din lön. Om du fortsätter att göra kunderna besvikna börjar de tycka att du gör ett dåligt jobb och du får sparken.

   ScanIt består främst av tre olika spelmekaniker; att skanna, att väga och att slänga. Precis som i verkligheten skannas vissa varor, medan andra måste vägas innan de registreras i kassan. På något sätt lyckas även kunderna med jämna mellanrum lägga en del konstiga varor på rullbandet, som du (av både moraliska och hälsoskäl!) måste ta bort. 

   ScanIt skapades under kursen Spelprojekt 2 i början av 2023.

   Var kommer namnet Mudcake Studios ifrån?

   – Namnet mudcake (kladdkaka) symboliserar hur ett gäng slumpartat ihopsatta spelutvecklare, med unika egenheter och talanger, gick samman för att skapa ett smått oväntat men likaså roligt och knasigt spel. På samma sätt som en riktig mudcake, trots sina något intetsägande ingredienser och oaptitliga namn, egentligen är en god kladdkaka, blev Mudcake Studios, trots det slumpmässiga sätt vi skapats på, ett fulländat, stolt team med spelutvecklare.

   Hur känns det att vara nominerad till SAGA?

   – Overkligt! Ingen i Mudcake Studios hade någon större förväntan på att spelet skulle bli nominerat när vi skickade in det. Vi blev alla väldigt överraskade, men väldigt glada. Vi är stolta över vad vi har skapat tillsammans.

   Vad skulle det betyda för er om ni vann?

   – Otroligt mycket! Det skulle vara en bekräftelse på att det hårda arbete vi lade ner på spelets utveckling gav resultat. Att vi blev nominerade har redan gett oss enorm motivation till att fortsätta arbeta inom spelutveckling, och vi ser fram emot nya möjligheter som öppnas upp.

   ScanIt vidareutvecklas inte för tillfället, då många medlemmar i Mudcake Studios fortfarande studerar på Högskolan i Skövde.

   – Majoriteten vill gärna fortsätta med vårt tidigare arbete och att jobba tillsammans, så inget är omöjligt!

   Se trailer för ScanIt på YouTube
   Ladda ned ScanIt från itch.io

   Läs mer om Skövde Academic Game Award på Skövde kommuns webbplats.

   Publicerad: 2023-10-23
   Senast ändrad: 2023-10-23
   Sidansvarig: webmaster@his.se