Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Forskningsprojekt förbereder dagens svetsprocesser för morgondagens krav

      Publicerad 8 februari 2022

      Den tillverkande industrin världen över har stora krav på sig att skapa hållbara produkter och minska sin miljöpåverkan. Krav som tvingar industrin att ställa om sin tillverkning till nya, effektiva processer. Under tre år ska projektet QWELD utveckla metoder för att kvalitetssäkra och optimera laser- och ultraljudssvetsade komponenter.

      Projektet QWELD, som koordineras av Högskolan i Skövde, är väl förankrat i det industritunga Skaraborg. Bland annat är företag som CEJN, Furhoffs, Volvo GTO, Powertrain Engineering Sweden och Koenigsegg med från företagssidan. Kent Salomonsson, projektledare och biträdande professor i maskinteknik på Högskolan i Skövde menar att den lokala förankringen ger goda förutsättningar att påskynda omställningen i regionen:

      – Det känns väldigt bra att vi bygger den lokala förmågan tillsammans. QWELD kommer skapa möjligheter för regionen att se nya marknader när det kommer till kvalitetssäkring av sammanfogade detaljer, bland annat elektromobilitet. Det kan ge insikt i nya tekniker för att höja kvaliteten i produktionen, säger Kent Salomonsson.

      Ersätta traditionella svetsmetoder

      Idag förekommer flera olika typer av svetsningsmetoder inom tillverkningsindustrin. I QWELD är fokus laser- och ultraljudssvetsning, tekniker som är på frammarsch och som på sikt kommer ersätta traditionella svetsningsmetoder. Fördelarna är många, bland annat har laser- och ultraljudssvetsning större säkerhet och precision. De är dessutom snabbare och använder bara en bråkdel av den energi som krävs vid traditionell svetsning.

      – I projektet kommer vi arbeta med olika paket som i princip skapar byggstenarna för att få tillförlitlig teknik för kvalitetssäkring av svetsfogar. Teknikerna kommer även, under projektets gång, implementeras i processer hos respektive företagspartner för att valideras, säger Kent Salomonsson.

      Under projektet kommer projektteamet bland annat arbeta med CT-skanning (röntgen) på ASSAR Industrial Innovation Arena, bildidentifiering, maskininlärning, ultraljud, temperaturmätning med mera.

      Finansiering från Produktion2030

      Förutom Högskolan i Skövde, som är projektägare, är forskningsinstitutet RISE med som akademisk partner. RISE bidrag till projektet med sin expertis inom restspänningsmätningar och analys. QWELD finansernas av det strategiska innovationsprogrammet Produktion2030, en gemensam satsning av Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

      Mer information

      projektets webbsida finns mer information.

      Kontakt:

      Professor i maskinteknik

      Publicerad: 2022-02-08
      Senast ändrad: 2022-02-08
      Sidansvarig: webmaster@his.se