Sökträffar

    Sökträffar

    Visa alla resultat för ""
    Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

    Söktips

    • Kontrollera att orden är rättstavade
    • Försök med andra sökord eller synonymer
    • Smalna av din sökning för att få fler träffar

    Hur kan vi hjälpa dig?

    Ny student

    Kontakta oss

    Hitta medarbetare

    Sökträffar

      Sökträffar

      Visa alla resultat för ""
      Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

      Söktips

      • Kontrollera att orden är rättstavade
      • Försök med andra sökord eller synonymer
      • Smalna av din sökning för att få fler träffar

      Hur kan vi hjälpa dig?

      Ny student

      Kontakta oss

      Hitta medarbetare

      Högskolan i Skövde, länk till startsida

      Texten är äldre än sex månader.

      Nytt projekt ger kraft åt ASSAR

      Publicerad 29 juni 2021

      Projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik beviljas finansiering av Tillväxtverket genom React EU och Västra Götalandsregionen och startar i juni 2021. Projektet vidareutvecklar det produktionstekniska laboratoriet i ASSAR Industrial Innovation Arena och styrker därmed Skövde och Skaraborgs position som en nationellt betydande nod när det gäller tillverkning av elektriska drivlinor.

      Bilden får endast användas i ASSAR-sammanhang

      Satsningen breddar det befintliga produktionstekniska laboratoriet i ASSAR till att omfatta mer kompletta eldrivsystem och skapar en kunskapsbas inom testning och verifiering av produktionsmetoder samt forskning kring produktionssystem i olika delar av värdekedjan. Kunskapen är relevant för hela det tillverkande klustret av företag, underleverantörer och teknikbolag som finns i regionen.

      – Detta initiativ ger möjlighet till fortsatt uppbyggnad av värdefull kunskap inom tillverkningen av eldrivlinor i regionen, säger Caroline Johansson Thim, projektledare och tillika projektansvarig, IDC West Sweden AB.

      Säkrar en etablerad produktion av eldrivlinor i regionen

      Projektet ger kraft till regionens små och medelstora tillverkande industriföretags och teknikbolags konkurrenskraft genom att bidra till kunskap om det teknikskifte till miljövänliga drivlinor inom fordonsindustrin som nu äger rum. På sikt är målet att uppnå en säkrad produktion av elektriska drivlinor i regionen och en långsiktig sysselsättning inom fordonsbranschen och dess försörjningskedja.

      – För regionens företag är detta en viktig pusselbit som gör att fler kan vara aktiva i den energiomställning som hela samhället går igenom. Projektet skapar nya möjligheter för små och medelstora företag att samverka och utveckla nya lösningar i symbios med de större företagen, säger Leif Pehrsson, VD, IDC West Sweden AB.

      – ReactEU öppnar också upp otroliga möjligheter för både forskning och utbildning på Högskolan i Skövde. Projektet kommer bland annat att investera i en CT-scanner som används för kvalitetssäkring och materialkaraktärisering. Den kommer även att kunna bidra till utvecklingen som görs inom ramen för projektet. Vi kommer fortsättningsvis, genom workshops och utbildningar, kunna visa små och medelstora företag hur de kan använda den här typen av teknik för driva på svensk utveckling och innovation, säger Kent Salomonsson, forskningsgruppsledare Virtual Manufacturing Processes och ReactEUs kontakt på Högskolan i Skövde.

      Bygger förmåga och integrerar i hela värdekedjan

      Kunskapen som byggs inom projektet kommer regionens tillverkningsindustri och teknikbolag till dels genom samverkan i den öppna labb-miljön i ASSAR Industrial Innovation Arena och genom workshops och seminarier.

      Projektet ger ökad kunskap inom:

      • funktion, produktion och cirkularitet avseende eldrivlinor med fokus på energilagring & kraftelektronik;
      • viktiga tillämpningar inom elnät/distribution samt laddningsinfrastruktur;
      • möjligheterna med AI, metoder för tillverkning & verifiering;
      • underleverantörers nuläge och värdekedja;
      • stöd för beslut om realiserbarhet om tillverkning.

      Samverkansprojekt kopplat till ASSAR Industrial Innovation Arena

      Projektet drivs av IDC West Sweden AB i samverkan med Högskolan i Skövde och Science Park Skövde och är en del i arenan ASSAR Industrial Innovation Arena i Skövde, en mötesplats där utbildning, innovation och forskning ger nya lösningar för industrin. Medfinansierar i tid gör Volvo Lastvagnar AB och Powertrain Engineering Sweden AB. ASSAR är genom fokuserat arbete för forskning och utveckling av produktionsprocesser ett "Center of excellence", en arena för forskningsprocesser och utvecklingssamarbeten mellan tillverkare, akademiska partners och komponentleverantörer.

      Läs mer om projektet ReactEU Energilagring & Kraftelektronik hos IDC.

      Kontakt

      Professor i maskinteknik

      Publicerad: 2021-06-29
      Senast ändrad: 2021-06-29
      Sidansvarig: webmaster@his.se