Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Barn skapar världsarvet Karlskrona – i Minecraft

   Publicerad 21 oktober 2021

   Örlogsstaden Karlskrona är en del av UNESCOs världsarv. På söndag, 24 oktober, har barn och ungdomar bjudits in till Marinmuseum i Karlskrona, för att bygga världsarvet i Minecraft. Evenemanget är en fortsättning på ett liknande projekt från 2019, där barn byggde upp staden Karlskrona i spelet.

   För några år sedan byggde barn upp Karlskrona i spelet Minecraft. Evenemanget var ett samarbete mellan Högskolan i Skövde och Marinmuseum i Karlskrona. Med hjälp av geografisk data över centrala Karlskrona, gjordes stadens gator och byggnader tillgängliga i spelet.

   Nu anordnar Lissa Holloway-Attaway, biträdande professor i medier, estetik och berättande samt Björn Berg Marklund, lektor i informationsteknologi, vid Högskolan i Skövde, en ny workshop på Marinmuseum. Den här gången ska Minecraft-bygget utökas, med världsarvet i fokus. Syftet är att få barn och unga att engagera sig i världsarvet och få dem att reflektera över staden de bor i och dess värden.

   – Deltagarna får en möjlighet att bygga och uppleva världsarvsstaden Karlskrona på ett helt unikt sätt. Vi hoppas att barnen ska bygga upp världsarvet precis så som de vill se det, säger Lissa Holloway-Attaway.

   Brädspel ska engagera barn i stadsplanering

   Under dagen kommer barnen också få spela Stadsbyggarna, ett brädspel som från början utvecklades för Lidköpings kommun av studenter vid Högskolan i Skövde. Skaparna har sedan dess fortsatt att utveckla konceptet och Stadsbyggarna finns också i en version med Riga. Nu har spelet gjorts i ännu en version, som innehåller Karlskrona. Syftet med spelet är att lyfta fram stadsutvecklingsfrågor på ett mer lättsamt sätt och bredda möjligheterna för barn och unga att engagera sig i sådana frågor.

   Stadsbyggarna i en version med Lettlands huvudstad Riga.

   Avslut av projekt

   Evenemanget sker i samband med firandet av Världsarvsdagarna i Karlskrona. Det är också den sista delen i en serie aktiviteter om kulturellt spelande, som Lissa Holloway-Attaway och Björn Berg Marklund har samordnat som en del i projektet ”Urban Cultural Planning”. Projektet fokuserar på demokrati och innovation i stadsplanering och att skapa medborgardrivna aktiviteter, inklusive spel- och spelmetoder.

   Som ledare för spelifiering-aktiviteterna har Holloway-Attaway och Berg Marklund ansvarat för att stödja Minecraft-utvecklingsprojekt, förutom i Sverige, även i Lettland, Tyskland och Polen. Projektet finansieras av EU Interreg Baltic Sea Region.

   Läs om evenemanget på Marinmuseums webb.

   Kontakt

   Bitr. professor i medier, estetik och berättande

   Lektor i informationsteknologi

   Björn Berg Marklund

   Institutionen för informationsteknologi

   Adjunkt i informationsteknologi

   Publicerad: 2021-10-21
   Senast ändrad: 2021-10-22
   Sidansvarig: webmaster@his.se