Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Aktiva transporter ska öka i Skaraborg

   Publicerad 25 augusti 2023

   Under 2023 och 2024 pågår ett forskningsprojekt mellan Västra Götalandsregionen och Högskolan i Skövde finansierat av Formas. Syftet med projektet är att förenkla möjligheterna till aktiva transporter i Skaraborg.

   – En av folkhälsans stora utmaningar är att skapa förutsättningar för en hållbar livsstil. Inaktivitet och stillasittande har ökat i befolkningen och vi transporterar oss mer i bil än tidigare. Detta medför negativa konsekvenser på såväl hälsan som på miljön, säger projektledaren Jessica Karlgren, verksamhetschef för Folkhälsa och social hållbarhet Skaraborg.

   Projektet vill undersöka hur människor aktivt förflyttar sig till exempel genom gång eller cykel när de ska ta sig till skola, arbete och aktiviteter.

   – Många vill vara mer aktiva men saknar de förutsättningar, resurser eller den uppmuntran som behövs och det vill vi lära oss mer om, säger Jessica Karlgren.

   Högskolan i Skövde bidrar in i projektet med ett multidisciplinärt team från socialpsykologi och folkhälsa. Sakarias Bank, Melissa Mjöberg, Anna Karin Waldemarsson, och Magnus Jansson kommer att forska i samverkan med forskningsassistenter från Essunga, Tibro, Tidaholm, och Västra Götalandsregionen.

   - Den forskning som tidigare gjorts kring aktiva transporter har fokuserats på främst urban miljö. Nu vill vi kika på landsbygden, där förutsättningarna för att anamma en hälsosam livsstil ser annorlunda ut, bland annat på grund av andra socioekonomiska förutsättningar och en annan transportinfrastruktur jämfört med städer, berättar Sakarias Bank, vetenskaplig ledare för projektet.

   Samtliga kommuner i Skaraborg har erbjudits att delta i studien via digitala enkäter till kommuninvånare. Deltagandet är frivilligt för alla invånare i Skaraborg, från 10-års ålder. Kommuner som bedöms ha ett väl utbyggt cykel- och gångvägnät enligt Trafikverkets cykelvägskartor erbjuds även ett fördjupat deltagande genom kommuninvånares medverkan i fokusgrupp och/eller enskilda intervjuer.

   – Första stegen i studien kommer vara en behovsanalys. Hur ser skaraborgarna på aktiv rörlighet? Hur kan vi förändra förutsättningarna, ändra motivationen, och ge bra tillfällen för att anamma aktiv rörlighet, frågar sig Sakarias Bank.

   – Resultatet ska bli ett strategiskt policydokument om aktiv transport i landsbygdskommuner, vilket förväntas kunna presenteras under hösten 2024, säger Jessica Karlgren.

    

    

    

    

   Kontakt

   Bitr. lektor i socialpsykologi

   Publicerad: 2023-08-25
   Senast ändrad: 2023-08-25
   Sidansvarig: webmaster@his.se