I ett nytt forskningsprojekt ska forskare från Umeå universitet, Högskolan i Gävle och Högskolan i Skövde ta reda på mer om vad som kännetecknar en cyberbrottsling och vem som riskerar att falla offer för cyberbrott. Syftet är att stärka det förebyggande arbetet mot cyberbrott.
Vem ligger bakom cyberbrottsligheten och vem riskerar att utsättas för dessa brott? Det ska forskare nu ta reda på i ett nytt forskningsprojekt.
I takt med att internetanvändningen ökar, ökar också cyberbrottsligheten. Det är nu ett av de största hoten mot Sveriges säkerhet. Men vem ligger bakom cyberbrottsligheten och vem riskerar att utsättas för dessa brott? Det ska forskare nu ta reda på i ett forskningsprojekt som finansieras av Vetenskapsrådet med 4,8 miljoner kronor.
I projektet kommer forskarna undersöka demografiska, socioekonomiska och tekniska aspekter av cyberbrottslighet. Det ska de studera både utifrån vem som begår cyberbrott och vem som faller offer för brottsligheten. Kunskapen kommer användas för att stärka det förebyggande arbetet mot cyberbrott.
Undersöker tekniska faktorer vid cyberbrott
Ali Padyab är lektor i informationsteknologi vid Högskolan i Skövde. Han kommer att arbeta med Högskolans del i projektet som är uppdelat i två delar.
I den ena delen kommer Ali Padyab att genomföra en kvalitativ fallstudie av dokument i form av IT-protokoll och rättsfall för att få en fördjupad kunskap om brottslingarnas kompetensnivå och offrens sårbarheter. Dokumentet kommer ge detaljerad information om hur cyberbrotten faktiskt utfördes och vilka verktyg och tekniker som användes av brottslingarna. Analyserna kommer också visa offrens sårbarheter och vilka svagheter i systemen som kan utnyttjas.
– Cyberbrott sker genom användning olika typer av IT-komponenter som datorer, smarta enheter och hackerverktyg. Alla sådana komponenter har olika kapaciteter och sårbarheter som är viktiga att studera för en djupgående analys av cyberbrottslighet och för att förfina strategier för att bekämpa cyberbrott, säger Ali Padyab.
Viktigt underlag för förebyggande arbete mot cyberbrott
I den andra delen kommer han undersöka hur vi kan minska den svenska befolkningens cybersårbarheter. Det ska han göra genom att studera demografiska och socioekonomiska uppgifter från Brottsförebyggande rådet och Statistiska centralbyrån. Uppgifter om både brottslingar och offer.
– Det kommer ge insikt om vilka grupper som är mest utsatta och sårbara för cyberbrott och cyberattacker. Genom att analysera data om brottslingar och offer hoppas vi också på att identifiera mönster och trender som kan hjälpa till att utveckla effektiva, förebyggande åtgärder och skyddsstrategier, säger Ali Padyab.
Det kommer ge ett viktigt underlag för vidare arbete på Polismyndigheten, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och andra myndigheter som arbetar för att motverka cyberbrottslighet.
– Det är första gången som cyberbrott utreds i denna skala, där hela Sveriges befolkning ingår i utredningen. Förutom ökad förståelse av cyberbrottslighet kommer vi bidra till att stärka det förebyggande arbetet mot företeelsen och därigenom minska negativa konsekvenser för individ och samhälle, säger Ali Padyab.