Sökträffar

  Sökträffar

  Visa alla resultat för ""
  Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

  Söktips

  • Kontrollera att orden är rättstavade
  • Försök med andra sökord eller synonymer
  • Smalna av din sökning för att få fler träffar

  Hur kan vi hjälpa dig?

  Ny student

  Kontakta oss

  Hitta medarbetare

  Sökträffar

   Sökträffar

   Visa alla resultat för ""
   Hittar inga resultat eller sökförslag för "."

   Söktips

   • Kontrollera att orden är rättstavade
   • Försök med andra sökord eller synonymer
   • Smalna av din sökning för att få fler träffar

   Hur kan vi hjälpa dig?

   Ny student

   Kontakta oss

   Hitta medarbetare

   Högskolan i Skövde, länk till startsida

   Texten är äldre än sex månader.

   Kursen som ger inblick i samarbetsrobotarnas värld

   Publicerad 4 oktober 2023

   På snabbkopplingsföretaget CEJN AB:s logistikavdelning arbetar Henrik Holmberg och Robert Lindåse. Deras huvudsakliga arbetsuppgifter är att se till att logistikflödena fungerar och att identifiera nya sätt att effektivera verksamheten. För att rusta sig för framtiden och ta nästa steg i sin utveckling läste Henrik och Robert nyligen WISER-kursen Industriella robotar – så kan cobots omvandla industrin.

   Robert Lindåse och Henrik Holmberg. Foto: CEJN AB.

   – Kursen dök upp som på beställning när vi precis skulle börja med att drifta en Cobot på logistikavdelningen. Eftersom kursen löpte parallellt med implementeringen av roboten fick vi en djupare förståelse för hela processen, vilket har varit otroligt utvecklande. Framtiden handlar om att arbeta nära och tillsammans med robotarna, alltså cobots, säger Henrik Holmberg, produktionstekniker.

   Arbetade parallellt med en cobot-implementering

   Under kursen arbetar deltagarna med ett case från den egna verksamheten. För Henrik och Robert föll valet på den cobot som ska palletera plastbackar på logistikavdelningen. (Palletera betyder att placera lådor eller produkter på pall enligt programmerade mönster.)

   CEJN AB:s produkter förvaras i plastbackar och när backarna tömts behöver de tvättas. Arbetet med att plocka ut de smutsiga backarna ur lagret är ett tidskrävande arbete. Genom att låta en cobot lyfta av och palletera de smutsiga lådorna sparas mycket tid.

   – I praktiken ska roboten plocka tomma lådor från en bana till pall, vilket kan låta enkelt, men det är ändå mycket man behöver ha i åtanke. Kursen gav oss rätt kunskap för att lyckas i alla dessa steg som krävs för att göra en bra implementering. Det gäller till exempel layout, räckvidd och lyftkapacitet på en cobot, samt CE märkning, säger Robert Lindåse, förbättringstekniker.

   Positivt med externa föreläsare

   Kursen, ”Industriella robotar – så kan cobots omvandla industrin”, riktar sig till yrkesverksamma inom industrin och går helt på distans. Upplägget är flexibelt vilket innebär att kursdeltagarna tar del av förinspelat material när det passar det egna schemat, för de som vill erbjuds regelbundna digitala träffar. Ett upplägg som visat sig vara ett vinnande koncept.

   – För mig var det ett annorlunda sätt att läsa en kurs mot hur det var när man själv gick i skolan, perfekt när man arbetar samtidigt. Vi fick dessutom möjlighet att läsa på arbetstid i och med att vi direkt skulle omsätta våra nya kunskaper i praktiken. Överlag tycker jag att kursen ger en väldigt bra inblick i samarbetsrobotarnas värld och vilka möjligheter som finns, säger Henrik Holmberg och fortsätter.

   – Kursansvarig Anna Syberfeldt hade styrt upp kurstillfällena mycket bra och samtliga föreläsare var väldigt kompetenta. Föreläsningen med JL Safety stack ut. Den visade hur mycket det faktiskt är att tänka på kring säkerhet. Och vi arbetar alltid med hälsa, miljö och säkerhet i fokus så den träffade mitt i prick, säger Henrik Holmberg.

   En typisk arbetsdag om tio år

   Svensk tillverkningsindustri förändras just nu i grunden och går mer och mer mot digitala lösningar. Sammanräknat har Robert Lindåse och Henrik Holmberg arbetat på CEJN AB i 50 år, och befinner sig just nu i stormens öga. De ser hur industrin förändras och behöver agera för att företaget fortsatt ska vara konkurrenskraftigt.

   – Det gäller att hänga med i utvecklingen så att vi kan lösa de problem som uppstår. Om tio år tror jag att vår roll kommer innebära fler tekniska lösningar, både inom hård- och mjukvara och uppkopplade system. Utmanande, men samtidigt är det väldigt spännande att få vara med på resan, avslutar Robert Lindåse.

   WISER-kurser för yrkesverksamma

   Industriella robotar – så kan cobots omvandla industrin är framtagen i kompetensutvecklingsprojektet WISER och är i sin utbildningsform och omfattning tänkt att kombineras med arbete. WISER utvecklar skräddarsydda kurser för digital transformation inom exempelvis framtidens teknologier, organisationsutveckling eller ledarskap. Samtliga kurser har samma flexibla upplägg och är utvecklade nära samverkan med de 20-tal bolag som är med i projektet.

   Publicerad: 2023-10-04
   Senast ändrad: 2023-10-04
   Sidansvarig: webmaster@his.se